Suomalaiset tuovat yhä enemmän alkoholia matkoiltaan – syynä lisääntynyt Viron-matkailu

THL:n mukaan alkoholin matkustajatuonti lisääntyi vuoden aikana 15 prosenttia.

Matkustajatuonti
Matkustajilla olut- ja lonkerolavoja
Sasha Silvala / Yle

Alkoholin matkustajatuonti on lisääntynyt vuoden aikana selvästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta yhteensä 81,1 miljoonaa litraa alkoholijuomia syyskuun 2015 ja elokuun 2016 välillä. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna määrä oli 8,7 miljoonaa litraa. Se on 15 prosenttia enemmän edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Viron-matkailu kasvoi alkuvuonna ja kesällä yhteensä kuusi prosenttia, THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson sanoo. Se selittää osan alkoholin kasvaneesta matkustajatuonnista.

– Suurin osa alkoholista kannetaan edelleenkin Virosta, jossa alkoholi on huomattavasti halvempaa kuin meillä. Lisäksi tiedämme, että yhä useampi matkalainen on tuonut alkoholia ja yhä useampi on tuonut hieman enemmän alkoholia kuin ennen. Näin alkoholin tuonnin kasvu on monien osien summa, Karlsson sanoo.

Olutta kannetaan ulkomailta kaksi käsin

Eniten suomalaiset ovat aina roudanneet ulkomailta panimotuotteita, näin myös tutkimusajankohtana. Niitä tuotiin yhteensä 58,7 miljoonaa litraa. Määrä on kasvanut vuodessa 15 prosenttia. Oluen matkustajatuonti kasvoi 10 prosenttia.

Silmiinpistävää THL:n tilastossa on se, että matkustajat toivat Long drink -juomia 14,9 miljoonaa litraa, mikä on peräti 43,8 prosenttia enemmän kuin vertailuajankohtana. Sen sijaan siiderien tuonti väheni hitusen, 1,4 prosenttia. Karlsson sanoo edellisvuonna tuloksen olleen jotakuinkin päinvastainen. Hän epäilee määrien selittyvän laivojen erikoistarjouksilla.

Viinien matkustajatuonti oli syyskuusta 2015 tämän vuoden elokuuhun kaikkiaan 11,9 miljoonaa litraa. Se on 12,8 prosenttia enemmän kuin vertailuajankohtana.

Eniten lisääntyi väkevien alkoholijuomien tuonti ulkomailta. Väkeviä kannettiin kotiin 8,8 miljoonaa litraa. Kasvua on vuodessa tapahtunut 18,6 prosenttia.