Ville Itälä: Viron uusi presidentti tuntee Suomen hyvin

Kersti Kaljulaid on kokoomuksen entisen puheenjohtajan perhetuttu ja kollega Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa. Itälä puhuu hänen kanssaan suomea.

Ulkomaat
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid on tehnyt uraa Luxemburgissa. Hän on toiminut myös pääministerin avustajana vuosituhannen vaihteessa. EC Audiovisual Service

Viron uudeksi presidentiksi valittu Kersti Kaljulaid on erittäin hyvin perillä Suomen politiikasta, arvioi Ville Itälä. Itälä työskentelee Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa Luxemburgissa Suomen edustajana, Kaljulaid edustaa tuomioistuimessa Viroa.

– Hän on seurannut hyvin tarkkaan suomalaista politiikkaa. Hän tuntee Suomen hyvin, Itälä sanoo puhelinhaastattelussa.

Kaljulaid on ollut Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen vuodesta 2004, Itälä vuodesta 2012. Itälä ja Kaljulaid ovat perhetuttuja, ja pitävät yhteyttä työasioiden ulkopuolellakin.

Itälä kertoo puhuvansa Kaljulaidille yleensä suomea.

– Hän pärjää suomen kielellä ja ymmärtää suomea, Itälä sanoo.

Kaljulaid oli maininnut Itälälle aikeestaan ryhtyä ehdokkaaksi, mutta nopea nousu presidentiksi nimekkäämpien ehdokkaiden ohi tuli yllätyksenä.

– Hän on kunnianhimoinen. Uskon, että hänestä tulee hyvä presidentti, Itälä sanoo.

Itälä luonnehtii Kaljulaidia hyvin perusteelliseksi ja asioihin perehtyväksi ihmiseksi, joka on antautunut työlleen ja osaa yksityiskohdat. Kaljulaidin vastuulla oli aiemmin tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomuksen kirjoittaminen.

Suomen kannalta Itälä pitää Kaljulaidin valintaa myönteisenä asiana.

– Hänen suhtautumisensa Suomeen, jonka hän tuntee ja tietää, on erittäin positiivinen, Itälä sanoo.