Pitsa on ehdolla Suomen kansallisruoaksi, pizza ei – "Luulen, että tästä tulee kiivasta keskustelua"

Raadin jäsenen mielestä pizza on italialaisten omaisuutta, kun taas pitsa kelpaa Suomenkin kansallisruoaksi.

ruoka
Pizza.
Pitsan lisäksi ehdolla ovat muun muassa maksalaatikko, karjalanpaisti, ruisleipä ja viili.Tiia Korhonen / Yle

Äänestys Suomen uudesta kansallisruoasta alkoi maanantaina. Kahdentoista finalistin valikoimasta on herättänyt ehkä eniten keskustelua pitsan ehdokkuus. Valintaraadissa vaikuttavalle Lasse Lehtiselle pitsan mukaantulo oli yllätys.

– Nimenomaan raadin keittiömestarijäsenet olivat pitsan kannalla. Se on yleismaailmallinen ruoka, mutta samalla Suomen suosituin eväs.

Raadilla oli kuitenkin yksi ehto pitsan hyväksymiselle: kirjoitusasu. Lehtinen luonnehti kriteeriä näin: pizza kahdella z-kirjaimella on italialaisten omaisuutta, mutta pitsa kelpaa suomalaistenkin kansallisruoaksi.

Kielitoimisto hyväksyy molemmat kirjoitusasut herkulle, mutta jos haluaa tarkistaa, käykö tämä linjaus kaikille, voi käydä vaikka tarkistamassa nettikeskusteluja aiheesta (siirryt toiseen palveluun).

– Luulen, että tästä tulee kiivasta keskustelua mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Tuomaristo haukutaan luultavasti ihan lyttyyn, Lehtinen murjaisee.

Karjalanpaisti oli heimoruokien poikkeus

Pitsan lisäksi ehdolla ovat hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut tai silakat perunoilla, karjalanpaisti, graavi kala ja maksalaatikko.

Raadin jäsen Lasse Lehtinen avasi valintoja Yle Kuopion radiolähetyksessä maanantaina. Kuopiolaistaustaista Lehtistä hiillostettiin etenkin siitä, että kalakukkoa ei ole finalistien joukossa.

– Heimoruoka kerää myös miinuspisteitä. Karjalanpaisti on siitä erikoinen, että sitä syödään nykyään eri puolilla Suomea arkenakin, hän perusteli.

Tuomaristo haukutaan luultavasti ihan lyttyyn.

Lasse Lehtinen

Maksalaatikkoa Lehtinen puolestaan puolusti sillä, että ruoka on kaikkein suosituin suomalainen einesruoka. Se on myös ruoka, joka käsityönä tehtynä on hieno ja herkullinen.

– Jos maksalaatikon tekee esimerkiksi hirvenvasan maksasta ja käyttää riisin asemasta ohraa ja syö puolukkasurvoksen kanssa, se on aivan mahtavaa, Lehtinen makusteli.

Kansallisruoka valitaan äänestyksessä, joka jatkuu 5.12. asti (siirryt toiseen palveluun). Voittaja paljastetaan itsenäisyyspäivän juhlavuotena 19.1.2017.

Kansallisruokahankkeen takana ovat Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK sekä maa- ja metsätalousministeriö.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.