1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkatoimistot

Rajusti vähentyneet matkatoimistot kisaavat asiakkaista formulamatkoilla ja jopa omilla bussikyydeillä

Ulkomaanmatka varataan lentoineen ja hotelleineen tavallisesti netistä, mutta kivijalkamyymälöilläkin on kannattajakuntansa.

Myyntivirkailija Irene Kurki muistaa kuinka Joensuussa oli vielä 1990-luvulla seitsemänkin matkatoimistoa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Joensuun keskustassa oli parhaimmillaan puolenkymmentä täyden palvelun matkatoimistoa – nyt niitä on ainoastaan yksi. Asiakkaita tuntuu kuitenkin riittävän.

Etelä-Espanjaan lähtevää Otto Immosta ei matkan ja lentojen varaaminen omatoimisesti netistä innosta.

– Eläkeläisten ei tarvitse lähteä kaikkeen tällaiseen mukaan. Mitä minä voittaisin sillä – ehkä muutaman kymmenen euroa – mutta onko se sen väärti. Jos tulee ongelmia, kehen minä turvaudun silloin, miettii Immonen.

Joensuulainen Otto Immonen kaipaa etelän lämpöön Suomen syyssäästä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Harvat kivijalkaliikkeet ovat nekin toki netissä, mutta luottavat kuitenkin kasvokkain tapahtuvaan palveluun. Asiakkaat arvostavat räätälöityjä matkoja sekä teemoitettuja erikoismatkoja.

– Olemme erikoistuneet formulamatkoihin. Ollaan yksi Suomen suurimpia Kiinan-matkojen ja esteettömien matkojen järjestäjiä, kertoo Kurki Joensuun Matka-agenteista.

Matkatoimisto keskustasta teollisuusalueelle

Moni täyden palvelun matkatoimisto on kuitenkin sulkenut ovensa ja siirtynyt pelkästään nettiin ja puhelimen päähän. Tai sitten myymälä onkin siirretty pois kaupunkikeskustasta. Esimerkiksi Pohjolan Matka siirtyi Joensuun keskustasta teollisuusalueelle firman oman bussivarikon yhteyteen.

Jos tulee ongelmia, kehen minä turvaudun silloin.

Otto Immonen

Pohjolan Matkalle omat linja-autot ovat valtti matkojen myynnissä. Tuotantopäällikkö Miia Haverinen myöntää, että netissä matkojen varaaminen voi säästää rahaa, mutta korostaa toimiston turvallisuutta.

– On varmaan joissakin tapauksissa netin kautta edullisempaa, mutta vastuu jää asiakkaalle. Kun varaa matkatoimistosta, toimisto on vastuussa. Voi huolettomammin lähteä reissuun, uskoo Haverinen.