1. yle.fi
  2. Uutiset

Villasian pakkasraja on 40 astetta – kotieläinpuistossa valmistaudutaan talveen

Ensimmäisenä simolaisessa kotieläinpuistossa sisätiloihin muuttavat seuraa kaipaavat papukaijat. Tuleville vuosille suunnitteilla on myös talvinäyttelytilat.

eläimet
Kotieläinpuisto Arkadia Villasika Jenni
Simolaisen kotieläinpuisto Arkadian pihassa röhkivät villasiat Sauli ja Jenni. Kuvassa Jenni.Minna Aula / Yle

Syksyinen tuuli puhaltaa Perämereltä Simon Arkadian kotieläinpuiston pihaan. Osa eläimistä viettää ulkona vielä kuukaudenkin päivät, osa ulkoilee koko talven ajan ja esimerkiksi papukaijat ja muut linnut siirtyvät sisätilan lämpöön lähipäivinä.

– Papukaijat ovat sosiaalisia ja ne kaipaavat seuraan. Niillä on lämmitetty näyttelytila, mutta ne siirretään sisälle ihan lähipäivinä, yrittäjä Päivi Ruotsalainen sanoo.

Arkadian villasiat Sauli ja Jenni hamuavat Ruotsalaisen kädestä herkkupatonkia. Möreä röhkinä kuuluu pihapiiristä koko talven, sillä villasika on karaistunut eläin ja kestää hyvin pakkasta.

– Villasiat kestävät jopa 40 asteen pakkasta. Nämä pärjäävät talvella ulkona, mutta sääsuoja on oltava, jotta ne voivat lämmitellä omassa pehkussaan, Ruotsalainen kertoo.

Eläimille annetaan mahdollisuus nauttia vielä viimeisistä aurinkoisista syyspäivistä. Pian alkaa eläinten siirto talvitiloihin vanhaan navettaan.

Ensimmäinen kesä oli menestys

Kotieläinpuisto on tyytyväinen ensimmäiseen kesäänsä. Perheyrityksen tavoitteena oli viitisen tuhatta kävijää, mutta se ylittyi roimasti.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kesään. Kiitos siitä kuuluu asiakkaille ja tukijoille. Vierailijoita oli kymmenen tuhatta, Ruotsalainen sanoo.

Kotieläinpuisto Arkadia on perheyritys, poro Elmeri ja muuli Latte, yrittäjäpariskunta Päivi Ruotsalainen ja Samuli Myllyneva
Perheyritys on tyytyväinen ensimmäiseen kesäänsä. Yrittäjäpariskunta Päivi Ruotsalainen ja Samuli Myllyneva, sekä Elmeri-poro ja Latte-laama.Minna Aula / Yle

Kehitystyötä tehdään jatkuvasti. Pihapiiriin on tulossa lisää oleskelupaikkoja, valmistumassa on myös tilaussauna, ravintola laajenee ja navettaan rakennetaan talvinäyttelytiloja.

– Navetta ei ole näyttelykunnossa vielä ensi talvena, mutta toivottavasti sitten seuraavana. Haluamme huomioida myös liikuntarajoitteiset ja tehdä tiloista nykyaikaiset, Ruotsalainen sanoo.

Parin viikon päästä puistoon tulee uusi eläin kun Elmeri-poro saa kaverin. Lisäksi suunnitelmissa on tuoda puistoon strutseja ja syntyypä keväällä poikasiakin.

– Vuohia, tipuja ja aasivauvakin on ehkä tulossa, sanoo yrittäjä Samuli Myllyneva.

Lue seuraavaksi