Yllättääkö talous loppuvuonna? Tässä myönteisten merkkien lista

Ilmassa on nyt monia hyviä merkkejä, jotka saattavat sysätä talouden kunnon kasvuun loppuvuoden aikana. Listasimme kymmenen valopilkkua.

talous
Meyer Turun telakka
Nora Engström / Yle

Heiveröiset myötätuulet puhaltavat Suomen taloudessa, ja ekonomistit toivovat niihin lisää voimaa loppusyksyllä. Myös tiistaina Suomen-vierailunsa päättänyt Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ryhmä näkee taloudessa myönteisiä merkkejä.

1. Laivoja, uusia Mersuja, moottoreita – teollisuustuotanto kasvaa

Suomen teollisuustuotanto kasvoi kesällä liki seitsemän prosenttia edellisevuoteen verrattuna.

Wärtsilän voimalaitostilaukset, laivateollisuuden kaupat ja Uudenkaupungin uudet uudet Mersut ovat jo piristäneet paikallistaloutta alueillaan.

Kaupat eivät kuitenkaan näy vielä ulkomaankaupan tilastoissa, mutta ekonomistit odottavat niiden heijastuvan vientilukuihin ja teollisuuden tilauskannasta kertoviin tilastoihin loppuvuoden aikana.

– Näin varmentuisi, että nousu olisi pysyvämpää. Muuten on riski, että rakentaminen laantuu, ja sitten ollaan taas heikommassa asemassa, Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n ennustepäällikkö Eero Lehto sanoo.

2. Rakentamisen tahti kiihtyy

Kerrostalon rakennustyömaa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Rakennustyömailla kannatellaan nyt koko kansakunnan kasvua.

Pelkästään pääkaupunkiseudulle rakennetaan parhaillaan kuutta uutta kauppakeskusta ja kymmentä uutta hotellia. Rakennusteollisuus RT:n mukaan alan työllisiä oli alkuvuonna yli 11 000 enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana.

3. Työllisyys kohenee, työttömiä aiempaa vähemmän

Nainen kädet näppäimistöllä leipomon kassalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Työllisyys on kasvanut samalla kun työttömyys on pienentynyt. Työttömiä on liki 30 000 vähemmän kuin viime vuoden syksyllä.

Myös avoimia työpaikkoja on selvästi enemmän kuin viime vuonna. Paikat kuitenkin täyttyvät aiempaa hitaammin niin sanotun kohtaanto-ongelman vuoksi. Työvoimapulaa on sosiaali- ja terveysalan ammateissa, myyntitöissä ja rakennusalalla.

4. Talousluottamus paranee

Nainen marketin maitohyllyllä.
Jarno Kuusinen / AOP

Sekä teollisuuden, pk-yritysten että kuluttajien usko tulevaisuuteen paranee. Luottamusmittarit ennustavat yleensä talouskasvua tarkemmin kuin ekonomistien laatimat ennusteet – ne noudattelevat samoja linjoja kuin bruttokansantuotetta kuvaavat käyrät.

Esimerkiksi pienten ja keskikokoisten yritysten näkökulmasta talouskasvu on jo alkanut, ja ne olettavat sen myös jatkuvan. Yritykset aikovat myös investoida lisää.

Vaikka luottamusindikaattorit kertovat talouden toimijoiden tuntemuksista "vain" juuri tässä hetkessä, niiden taustalla on arvio parantuneesta yleistilanteesta.

5. Korot ovat matalat, raha on halpaa

Pankkineuvoja näyttää asiakkaalle pankin esitettä.
Yle

Kun korot matelevat historiallisesti ennätysalhaalla, sekä yritykset että kuluttajat saavat edullista lainaa. Se tukee kulutusta ja yritysten investointeja.

6. Suomalainen ostaa aiempaa enemmän

Kauppakirja ja avain pöydällä.
Asuntojen markkinointiajoissa on suuret erot eri postinumeroalueiden välillä.Ismo Pekkarinen / AOP

Esimerkiksi autoja rekisteröitiin elokuussa 13 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Yksityinen kulutus on vahvaa, ja kauppa sekä palvelut porskuttavat. Kulutusinto tukee taloutta loppuvuonnakin.

7. Venäjän taloudella menee paremmin

Öljykenttä venäjällä.
Yuri Kutchetkov / EPA

Öljynviejämaiden järjestön Opecin päätös vähentää öljyntuotantoa nostaa öljyn hintaa. Se auttaa Venäjän taloutta, koska maan vientituloista suurin osa tulee öljystä.

Suomalaiset yritykset ovat joutuneet supistamaan Venäjän-toimintojaan tähän asti, koska venäläinen kuluttava keskiluokka on kärsinyt maan surkeasta taloudesta.

8. Maailman moottoritaloudet myötätuulessa

Ihmisiä kultaa ostamassa.
Wu Hong / EPA

Talouskehitys maailman jättitalouksissa on myönteistä. Yhdysvaltain talous on kasvanut jo kymmenyksen vuonna 2008 alkaneesta finanssikriisistä.

Kiinan keskiluokan paisuessa taloudesta tulee kulutusvetoisempaa. Esimerkiksi maailman rahtiyhtiöt tilaavat nyt kilvan kylmäkontteja, koska sikäläinen keskiluokka haluaa lisää tuontiruokaa.

9. Rahtiliikenne kasvaa

autojenkuljetusta Junalla.
Julian Stratenschulte / EPA

VR:n tavaraliikenteen kuljetusmäärät nousivat jo tammi–kesäkuussa 7,5 prosenttia. Myös lentorahtia on ollut enemmän kuin viime vuonna. Satamien tavaraliikenne on kasvanut, mutta tuonti kasvoi kesällä vientiä enemmän.

Myös raaka-aineiden merirahtiliikenteen hinnat ovat olleet hienoisessa nousussa viime kuukausina Baltic Dry -indeksin mukaan.

10. Palvelu- ja it-ala kasvavat

Hotellihuone
AOP

Palvelualojen tämän vuoden kasvu on ollut valonpilkahdus Suomen taloudessa koko alkuvuoden. Palveluihin on palkattu työntekijöitä tuhansia lisää viime vuoteen verrattuna.

Kasvua auttaa digitalisoituminen, jonka avulla palvelut eivät ole enää maantieteelliseen sijaintiin sidottuja.

Nämä epävarmuustekijät ovat kuitenkin taustalla:

Vasta syksyn ulkomaankauppaluvuista paljastuu, miten talouden myönteiset merkit ovat heijastuneet vientiin. Maailmantaloudessa ja siten Suomen keskeisillä vientimarkkinoilla on paljon epävarmuuksia.

Saksan jättipankin Deutsche Bankin kaatuminen saattaisi heikentää myös Suomen kasvunäkymiä.

Yhdysvaltojen vaalitulos voi vaikuttaa niin, että maasta tulee protektionistisempi eli se alkaa rajoittaa ulkomaankauppaansa.

Jos Tukholman asuntomarkkinakupla puhkeaa, sillä olisi vaikutusta Suomeenkin.