Kiistellyn Vartiosaaren rakentaminen etenee – kaupunginhallitukselta vihreää valoa

Itä-Helsingissä sijaitseva Vartiosaari on nykyään pitkälti virkistyskäytössä. Kaupunki haluaa rakentaa saareen asuntoja noin 7 000 asukkaalle.

Kotimaa
Havainnekuva pientalovaltaisesta Vartiosaaresta.
Havainnekuva pientalovaltaisesta Vartiosaaresta.Helsingin kaupunki

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi tänään maanantaina Vartiosaaren osayleiskaavan äänin 9-6. Osayleiskaava mahdollistaa asuinrakentamisen saareen, joka on nyt pääosin luonnontilassa.

Ehdotusta kannattivat kokoomuksen, Sdp:n, perussuomalaisten ja keskustan edustajat. Vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp vastustivat sitä.

Vihreiden Otso Kivekäs ja Rkp:n Marcus Rantala tekivät palautusehdotuksen, jonka mukaan osayleiskaava valmisteltaisiin virkistys- ja viheraluevaihtoehdon pohjalta sekä houkuttelevana matkakohteena.

Enemmistö kuitenkin päätti, että osayleiskaava etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn lokakuun loppupuolella.

Vartiosaareen suunnitellaan asuinaluetta noin 7 000 asukkaalle neliökilometrin kokoiselle alueelle.

Vartiosaari sijoittuisi näillä luvuilla kahdenkymmenen tiheimmin rakennetun alueen joukkoon Helsingin runsaasta 130 asuinalueesta.

Naapurin puutarhalähiöissä Tammisalossa ja Marjaniemessä asuu noin 2 000-3 000 asukasta neliökilometriä kohden. Myös viereisten Laajasalon ja Vuosaaren asukastiheydet jäävät kauas taakse.

Tehorakentamisen arvostelijat pelkäävät luonto- ja kulttuuriarvojen tuhoutuvan.

Syyskuun lopussa Ely-keskus päätti, että Vartiosaarta ei suojella rakennusperintölailla, kuten Museovirasto esitti.

Vartiosaaren rakentamisesta on väännetty peistä jo vuosia. Helsinki haluaisi sinne asuntoja, koska tonttimaasta ja asunnoista on kaupungissa suuri pula. Asuntorakentamisen vastustajat puolestaan haluaisivat säilyttää saaren virkistyskäytössä.