Video: Kreikan poliisi hajotti eläkeläisten protestin kyynelkaasulla – koettivat kaataa poliisin bussin

Iäkkäät mielenosoittajat yrittivät marssia pääministeri Alexis Tsiprasin toimistolle.

Ulkomaat
Uutisvideot: Kreikan poliisi hajotti eläkeläismielenosoituksen kyynelkaasulla
Uutisvideot: Kreikan poliisi hajotti eläkeläismielenosoituksen kyynelkaasulla

Kreikan Ateenassa mellakkapoliisi on hajottanut eläkeleikkausten vastaisen mielenosoituksen suihkuttamalla kyynelkaasua ja pippurisumutetta.

Kyynelkaasuun turvauduttiin tilanteessa, jossa osa iäkkäistä mielenosoittajista koetti kaataa mellakkapoliisin bussin. Mielenosoittajat olisivat halunneet marssia pääministeri Alexis Tsiprasin toimistolle protestoimaan, ja poliisi tukki heidän tiensä bussilla.

Eläkeläisten mielenosoitukseen otti osaa yhteensä yli tuhat henkilöä, osa kävelykeppeineen. Ketään ei tiettävästi pidätetty eikä kenenkään ole kerrottu loukkaantuneen.

Kiristykset ovat osuneet eläkeläisiin

Kreikan hallitus on leikannut eläkkeitä lisää tänä vuonna. Leikkaukset ovat osa kiristyspolitiikkaa, johon Kreikan hallitus on sitoutunut lainoittajiensa vaatimuksesta. Hallituksen on määrä esitellä vuoden 2017 budjetti maanantai-iltana.

Sunnuntaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan 85 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että maa on menossa väärään suuntaan, ja 51 prosenttia kannatti ennenaikaisia vaaleja.

– Jos he ovat vasemmistolaisia, minä olen Sophia Loren, harmaantuva silmälasipäinen mies sanoi mielenosoituksessa uutistoimisto Reutersille.

Mielipidemittauksessa enää 23 prosenttia tuki pääministeri Alexis Tsiprasia – 43 prosentin mielestä paras pääministeri oli konservatiivinen oppositiojohtaja Kyriakos Mitsotakis.

Lähteet: AP, Reuters