1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. MOT

Arctic Sea –laivan kaappauksesta syytetty virolaispoliitikko MOT:lle: kyse oli Venäjän info-sodasta

Maanantain MOT:ssa kuullaan aiemmin julkistamattomia Arctic Sea -alukselta soitettuja autenttisia kiristyspuheluita. Yhden niistä voit kuunnella tämän jutun lopusta.

Kuva: Sovfracht / EPA

Viron entinen turvallisuusjohtaja ja Reformipuolueen nykyinen kansanedustaja Eerik-Niiles Kross katsoo, että Venäjä on yrittänyt tehdä hänestä Artic Sea -aluksen kaappauksen pääroistoa.

Krossin mukaan hänestä löytyi sopiva tapaus.

– Uskon, että jutulla ei ollut alun perin mitään tekemistä minun kanssani, Kross sanoo Tallinnassa MOT:n haastattelussa.

Kross sanoo, että hänen nimensä nousi esiin vasta myöhemmin kun selvisi, että hän tunsi merenkulkualalla työskennelleen pääkaapparin.

Miesjoukkio otti haltuunsa suomalaisen yhtiön liikennöimän Arctic Sea-aluksen Itämerellä vuonna 2009. Suurta kansainvälistä huomioita herättänyt kaappaus päättyi, kun Venäjän laivasto hyökkäsi laivalle Afrikan edustalla, ja pidätti virolais-latvialais-venäläiset tunkeutujat.

Kaappauksesta ja suomalaisen varustamon omistajan kiristyksestä tuomittu Dmitry Savins nimesi oikeudenkäynnissä Venäjällä Krossin hyökkäyksen pääorganisaattoriksi

Kross kommentoi syytöksiä Yleisradiolle, kun MOT-ohjelma esitteli hänelle Tallinnassa Panama papereiden esiin nostamia uusia tietoja Arctic Sea-aluksen taustoista.

– Luulen, että minun osuuteni oli venäläisille kuin kirsikka kakun päällä. Kaapparijoukon takana oli luultavasti joko epämääräisiä liikemiehiä tai jopa Venäjän viranomaisia, Kross sanoo.

Kross: Kaapparilla outo yhteys Venäjään

Kirjailija Jaan Krossin poika Eerik-Niiles Kross on tunnettu Venäjä-kriitikko.

Hän kertoo, että poliisitutkinnassa selvisi, että kaappauksesta tuomittu Savins oli herättänyt Viron poliisin huomion jo vuoden 2007 pronssisoturi-mellakoiden aikaan.

– Myöhemmin huomasimme, että hänellä oli joitain kytkentöjä ryhmiin, jotka olivat vuoden 2007 pronssisoturi –patsaan siirtämisestä syntyneiden mellakoiden takana.  Poliisi kiinnitti häneen huomioita jo tuossa vaiheessa, mutta kukaan ei tuolloin ymmärtänyt mistä oli kyse, sanoo Kross.

– On siis jälkikäteen viitteitä, että hänellä saattoi olla outoja kytkentöjä venäläisiin.

Asianajajan mukaan Dmitry Savins vapautui vankilasta ennenaikaisesta vajaa pari vuotta sitten, ja jäi asumaan Venäjälle. Savins ei suostunut hänelle välitettyyn haastattelupyyntöön. 

Savinsia kuullaan kuitenkin MOT ohjelmassa, sillä MOT sisältää aiemmin julkistamattomia Arctic Sea-alukselta Suomeen soitettuja autenttisia kiristyspuheluita.

Krossiin mukaan koko mystiselle laivakaappaukselle on vaikea löytää järkeviä syitä. 

Mikä mahtoi olla Dmitry Savinsin motivaatio todistaa juuri Krossia vastaan?

– Todella vaikea sanoa. Mikä oli koko jutun motivaatio? Oliko se edes kaappaus? Kuka sen tilasi ja miksi? Oliko laivan omistajilla jotain tekemistä asian kanssa? Miten Venäjän laivasto liittyi juttuun? Koko juttu vaikuttaa täysin järjettömältä, sanoo Kross.

Kuuntele aiemmin julkistamattomia otteita Arctic Sea-alukselta Suomeen soitetusta uhkapuhelusta. MOT:n uusin jakso on katsottavissa Yle Areenassa maanantaina.

Arctic Sea -laiva merellä.

Kirsi Skön
MOT-ohjelman toimittaja