Analyysi: Viron uusi presidentti osaa ja uskaltaa – Niinistökin saa hänestä hyvän kaverin

Kersti Kaljulaidia on luonnehdittu Peppi Pitkätossuksi ja Harry Potterista tutuksi Hermione Grangeriksi, kirjoittaa Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

Analyysit (Yle Uutiset)
Kersti Kaljulaid istuu isossa tuolissa vaaleansinisessä puvussa ja katsoo kameraan päin.
Viron uusi presidentti on Kersti Kaljulaid.Valda Kalnina / EPA

TallinnaKersti Kaljulaid sanoo muistavansa kollegan neuvon: Luota niihin, jotka valitsevat sinut. Tällä kertaa hän päätti luottaa Viron riigikogun kansanedustajiin, ja näin hänestä tuli Viron ensimmäinen naispresidentti.

Ylen haastattelussa Kaljulaid toivoi voivansa lisätä kompromissihenkeä ja keskustelua Virossa. Hän on kuvannut itselleen luonteenomaiseksi ongelmien tunnistamista ja niihin tarttumista.

Kaljulaidin kanssa työskennelleet ovat luetelleet hänen ominaisuuksikseen älykkyyden, kuuntelutaidon sekä ratkaisukeskeisen otteen.

Virosta Kaljulaid kaavailee innovaatioiden mallimaata. Viro on saamassa vahvan arvojohtajan, joka tuntee myös kansainväliset ympyrät.

Kaljulaid puhuu oman todistuksensa mukaan ”huonoa suomea kuten kaikki virolaiset”. Lausahdus kuvaa pikemminkin hänen huumorintajuaan kuin kielitaitoaan.

Kaljulaid lähetti maanantaina lehdistötilaisuudessa suomeksi terveisiä Ville Itälälle ja Olavi Ala-Nissilälle, jotka työskentelivät hänen kanssaan Luxemburgissa Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa. Itälä kehui Kaljulaidin tuntevan hyvin Suomen politiikkaa. Ensimmäiset matkansa presidenttinä Kaljulaid tekee Suomeen ja Latviaan.

*Monet suomalaiset ihailevat *väistyvää presidenttiä Toomas Hendrik Ilvestä hänen reippaiden lausuntojensa vuoksi. Usein ne ovat liittyneet Venäjään sekä Suomen Nato-suhteeseen. Samat lausunnot ärsyttävät toisia suomalaisia. Niiden on tulkittu närkästyttäneen myös presidentti Sauli Niinistöä.

Nyt Niinistön ei tarvitse enää murehtia. Kaljulaidissa hän kohtaa takuulla kaltaisensa kollegan, joka arvostaa analyyttisiä ja älykkäitä keskusteluja, osaa kuunnella – ja käyttäytyä. Kaljulaid ei provosoi Suomea liittymään Natoon. Kaljulaid sanoi, että kaikki yhteistyö naapurustossa on tärkeää, ei niinkään sitä luonnehtivan sopimuksen muoto.

Lisäksi presidenttien yhteinen sävel voi löytyä luonnosta, sillä Kaljulaid on koulutukseltaan biologi ja opiskeluaikanaan hän oli innokas ornitologi.

*Kaljulaidin vahvuus piilee *hänen kokemuksensakin takia talousasioissa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hän luottaa asiantuntijoihin. Sunnuntai-iltana Kaljulaid painotti Viron televisiossa, että hän haluaa tehdä ulkopolitiikassa tiivistä yhteistyötä ulkoministeriön kanssa.

Tähän mennessä Virossa on ollut jonkilainen vallan kolmio, jossa yhtä nurkkaa hallinnoi presidentti, toista ulkoministeriö ja kolmatta pääministeri.

Kaljulaidin virkakautena näemme varmasti ulkopoliittisesti yhtenäisen Viron. Lisäksi Kaljurand painotti perinteisiä liittolaissuhteita ja kantojen yhtenäisyyttä esimerkiksi Venäjä-politiikassa.

Kaljulaid ilmoitti valintansa jälkeen, että hän ei halua muuttaa Kadriorgin presidentinpalatsiin vaan jäädä asumaan kotiinsa Nõmmen kaupunginosaan Etelä-Tallinnassa.

Kadriorgin palatsia onkin pidetty hieman hankalana asuinpaikkana perheelliselle presidentille. Kaljulaidilla on kahdesta liitosta neljä lasta, joista nuorimmat ovat 7- ja 11-vuotiaat. Kaksi vanhinta ovat jo aikuisia. 46-vuotias Kaljulaid on jo myös isoäiti. Nykyinen puoliso oli Luxemburgissa koti-isänä.

Kaljulaidin tyyli on hyvin raikas ja luonnollinen. Se on varmasti sopiva suurimmalle osalle virolaisista, jotka ovatkin kaivanneet kansanläheistä presidenttiä.