1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmaisku tappoi tunnetun jihadistijohtajan Syyriassa

Al-Nusran rintamana aiemmin tunnettu järjestö on myöntänyt johtohahmonsa kuolleen.

Ulkomaat
Syyrian kartta jossa Idlib
Idlibin maakunta sijaitsee Pohjois-Syyriassa samannimisen kaupungin ympärillä.Yle Uutisgrafiikka

Terroristiverkosto al-Qaidan johtajiin kuulunut Ahmed Salama Mabrouk on kuollut ilmaiskussa Syyriassa, jihadistilähteet ja tarkkailujärjestö kertoivat maanantaina.

Yhdysvallat on sanonut tehneensä Syyriassa ilmaiskun, jonka kohteena oli korkea al-Qaidan johtaja. Kohteen nimeä Yhdysvallat ei ole kertonut.

Mabrouk oli myös yksi Syyriassa sotivan jihadistisen al-Nusran rintaman johtajista. Al-Nusra on vastikään muuttanut nimensä Fateh al-Shamin rintamaksi ja ilmoittanut katkaisseensa kytköksensä al-Qaidaan. Ilmoitus annettiin videolla, jolla Mabrouk istui järjestön korkeimman johtajan Abu Mohammed al-Golanin vieressä.

Useimpien asiantuntijoiden mukaan järjestö on kuitenkin yhä yhteydessä al-Qaidaan – osittain siksi, että sen riveissä on Mabroukin kaltaisia al-Qaida-veteraaneja. Kuollessaan noin 60-vuotias Mabrouk tunsi läheisesti al-Qaidan ylimmän johtajan Ayman al-Zawahrin.

Yhdysvallat on suhtautunut nimenmuutokseen kosmeettisena seikkana ja pitää järjestöä edelleen terroristiryhmänä.

Syyrian sisällissotaa seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Mabroukin autoon osui ilmaisku Idlibin maakunnassa lähellä Turkin rajaa. Myös Fateh al-Shamin rintama on myöntänyt Mabroukin kuolleen.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi