Hurrikaani Matthew toi rankkasateet Jamaikalle ja Haitiin

Jamaikan viranomaiset laskivat hurrikaanivaroituksen varoitukseksi trooppisesta myrskystä hurrikaanin keskuksen ohitettua maan.

ilmasto
Pellinpalasista kootun hökkelin edustalla seisoo mies, nainen ja kolme lasta, taivas on aivan harmaa.
Haitilaisia odottavat hurrikaani Matthew'n saapumista Cité Soleilissa pääkaupunki Port-au-Princen hökkelikylässä 3.lokakuuta. 2016.Bahare Khodabande / EPA

Rankkasateet piiskasivat Haitia ja Jamaikaa maanantain aikana, kun hurrikaani Matthew´n reunamat pyyhkäisivät maiden ylitse. Sateet aiheuttivat tulvia ja useat ihmiset hakivat suojaa hätämajoituksesta.

Jamaikan viranomaiset laskivat hurrikaanivaroituksen varoitukseksi trooppisesta myrskystä, kun hurrikaanin keskus ohitti maan.

Hurrikaanin keskuksen odotetaan kulkevan eteläisen Haitin ylitse tiistain aikana ja jatkavan kohti Kuuban itäosia.

Kolme ihmistä on jo menehtynyt hurrikaanissa. Perjantaina yksi mies kuoli Kolumbiassa ja 16-vuotias nuori Saint Vincent ja Grenadiinien saarivaltiossa. Maanantaina Haitissa menehtyi kalastaja.

Viranomaiset ovat kehottaneet haitilaisia siirtymään hätämajoituksiin. Kuitenkin monet hökkelikylissä asuvat ihmiset ovat kieltäytyneet lähtemästä kodeistaan peläten, että heidän vähäinen omaisuutensa saatettaisiin varastaa.

Haiti on yksi alueen köyhimmistä valtioista. Heikko hallinto ja surkeat elinolot tekevät haitilaiset erityisen haavoittuviksi luonnontuhoille.

Matthew on Atlantin voimakkain hurrikaani sitten vuoden 2007.

Lähteet: AP, Reuters