Hyppää sisältöön

Poikkeuksellisen kaunis ruska hellii läntistä Suomea

Kuivuus, aurinkoiset päivät ja kylmät yöt takaavat upean ruskan. Lounais-Suomessa hehkuu, pohjoisessa on vaisua.

Vaahteran punaisia lehtiä Kuva: Eino Kossila / Yle

Lounaissuomalaiset ovat nauttineet pari viime viikkoa upeasta ruskasta. Varsinkin vaahteranlehdet loistavat keltaisen ja punaisen monissa sävyissä.

Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine kertoo, että Ruissalossakin ruska on harvinaisen hyvä. Miksi vaahteranlehti on niin kaunis ruska-aikana?

– Väriaineet ovat erilaisia eri kasveissa. Meikäläiseen metsätammeen ei aina tahdo tulla väriä. Se on vain keltainen. Vaahterassa on punaisia väriaineita. Kun lehtivihreä hajoaa, väriaineet tulevat näkyviin. Myös sääolosuhteet vaikuttavat siihen, miten nopeasti väriaineet hajoavat lehdissä, kertoo Laine.

Tämän vaahteran loisto näkyy hyvin havupuuta vasten. Kuva: Eino Kossila / Yle

Laine toivoo, että ihmiset nauttisivat ruskasta. Jo pelkästään kauniin maiseman – vaikka vain kuvissa – katsominen rentouttaa.

– Jos tekee päätetyötä, voi ottaa hyvän maisemakuvan eteensä. Vielä parempi jos pystyy istumaan niin, että näkee oikeasti ulos, neuvoo Laine.

Ruskaloiston taustalla aurinkoiset päivät ja kuivuus

Myös Turun kaupungin puuasiantuntija Aki Männistö ihastelee tämän syksyn ruskaa. Hän myöntää, että tämän vuoden ruska on erityisen hyvä. Esimerkiksi viime syksynä samaa loistoa ei ollut nähtävissä, sillä sää oli lauha ja kostea.

– Nyt sää on ollut suotuisa. Syyskuu on ollut kuiva. Kuivuus yhdistettynä aurinkoisiin päiviin ja kylmiin öihin laukaisee puissa talveen valmistautumisen, kertoo Männistö.

Vaahteran syysloistoa Kuva: Eino Kossila / Yle

Männistö arvioi, että lokakuun puolessa välissä lehtiä on pudonnut jo paljon. Laine kertoo, että pakkanen edistää putoamista.

– Kun tulee pakkanen, solukot menevät täysin kiinni lehtiruodin tyvessä. Silloin lehdet ovat herkkiä putoamaan, kertoo Laine.