1. yle.fi
  2. Uutiset

KL: Apotista koko maakunnan järjestelmä? "Emme luovu siitä ilman korvausta"

Potilastietojärjestelmä Apotin laajentamista maakunnalliselle tasolle selvitetään. Suuria summia maksaneet kunnat eivät kuitenkaan ole valmiita luovuttamaan järjestelmää ilmaiseksi koko maakunnan käyttöön.

Apotti-hanke
Lääkäri käyttää näppäimistöä.
Eeva Kuivas / Yle

Tulossa oleva terveydenhuollon uudistus voisi avata uusia reittejä kiistellylle Apotille, kirjoittaa Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun). Tietojärjestelmä voisi laajentua maakunnan tasolle tai jopa valtakunnalliseksi potilastietojärjestelmäksi. Apotin hankintaan tähän mennessä miljoonia sijoittaneet kunnat eivät kuitenkaan hurraa ajatukselle.

– Jos sote-uudistus toteutuu, Apotin siirtyminen maakunnan omistukseen on luontevaa, mutta emme luovu siitä ilman korvausta. Olemme laittaneet siihen rahaa kiinni ja haluamme omamme pois, Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen toteaa lehdelle.

Apotin hankintaa luotsaavat tällä hetkellä Helsinki ja Vantaa sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Lausunnolla olevan lain mukaan Apotti voisi siirtyä sote-uudistuksen yhteydessä Uudenmaan maakunnan omistukseen ilman erillisiä korvauksia.

Nenonen perää oikeudenmukaisuutta, sillä valtaosa Uudenmaan kunnista ei ole osallistunut tietojärjestelmän hankintaan. Samaa toteaa myös Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila Yle Huvudstatregionelle.

– Kuntien, jotka ovat nyt Apotin ulkopuolella eivätkä ole osallistuneet kustannuksiin, pitäisi maksaa jotain. Tässä tapauksessa se on maakunta, joka maksaisi niille kunnille, jotka ovat osallistuneet järjestelmän perustamiskustannuksiin. Yhdyn Kari Nenosen sanomaan, että se on vähän epäreilua, jos he eivät maksa meille mitään, sanoo Anttila.

Anttilan mukaan maakunnan yhteisestä tietojärjestelmästä voisi kuitenkin olla hyötyä potilaan kannalta. Esimerkiksi Hangossa lomailevan helsinkiläisen potilaan tiedot, olisi tarvittaessa nopeasti käytettävissä myös hankolaisessa yksikössä.

Kaikkine kustannuksineen Apotin käyttöönoton on arvioitu maksavan liki 600 miljoonaa euroa. Hinta pitää sisällään järjestelmän toteutuksen, käyttöönoton, käyttöoikeudet, ylläpidon, tuen sekä uudet versiot koko 10 vuoden sopimuskauden aikana.

Apotin arvellaan maksavan itsensä takaisin seitsemän vuoden kuluessa.

Lue seuraavaksi