1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perho

Erityisjärjestelyt pelastavat ammatillisen koulutuksen Perhossa? – Nuorten hevosalan koulutus säilyy

Lopetusuhan alla ollut Perhon ammatillinen koulutus säilyy sittenkin, jos kunta suostuu ostamaan koulutuskuntayhtymän tilat ja vastaamaan kiinteistö- ja ruokapalveluista.

Perho
Hevosalan koulutus näillä näkymin Perhossa jatkuu.Kalle Niskala / YLE

Kesän aikana Perhon kunta ja koulutuskuntayhtymä ovat hioneet suunnitelmaa ammatillisen koulutuksen pelastamiseksi. Nyt koulutusyhtymä ehdottaa Perholle, että kunta ostaisi koulutuskiinteistöt. Myös oppilasasuntolat siirtyisivät näin kunnan kontolle.

Jos kauppa toteutuu, vuokraa koulutuksen tarjoaja tilat kunnalta. Näillä järjestelyillä Perhossa jatkettaisiin aikuisten luonto- ja ympäristöalan koulutusta sekä nuorten hevosalan ammatillista koulutusta. Näillä aloilla tiivistettäisiin myös yhteistyötä Perhon lukion kanssa, jotta laitos voisi tarjota yhdistelmätutkintoja.

Suurin muutos on se, että nuorten maatalousalan koulutus siirtyisi Perhosta Kannukseen, mutta aikuiskoulutuksena sitä olisi jatkossakin tarjolla jossain muodossa. Ensi vuonna Perhoon ei siis enää oteta uusia nuoria maatalousalan opintoihin.

Opetusmaatilan toiminta voi jatkua, jos vain sitä vetämään löydetään sopiva yrittäjä.

Perhon toimipaikan opiskelijamäärä yritetään säilyttää lähes ennallaan eli reilussa sadassa opiskelijassa. Elokuussa Perhossa aloitti opintonsa 120 opiskelijaa. Tähän saakka Perhossa on voinut opiskella hevos-, maatalous-, ja ympäristöalan tutkintoja.

Koulutuskuntayhtymä joutuu säästöpaineiden alla vähentämään reippaasti omistamiaan kiinteistöjä tulevina vuosina.

Asiaa käsitellään seuraavaksi kuntayhtymän hallituksessa 13. lokakuuta. Lopullisen päätöksen tekee yhtymävaltuusto lokakuun lopulla.

Lue seuraavaksi