Hyppää sisältöön

Synninpäästö mustaan verhoutuville: ”Syyllistäminen saisi jo loppua”

Suomalainen pukeutuu kesällä ja lomalla värikkäästi. Syksyllä ja talvella vaatehyllyt valtaavat tummat sävyt.

Suomi pukeutuu syksyn ja talven tullen tummiin sävyihin. Musta mielletään turvalliseksi väriksi. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Muotikaupan liiton viestintäpäällikkö Meri Karppanen vahvistaa olettamuksen. Suomi pukeutuu perinteisesti neutraaleihin sävyihin, ja valitsee niistä mieluiten ylleen kaikista tummimmat.

– Tummat ja musta etenkin on turvallinen väri. Siinä pystyy sulautumaan joukkoon, ei herätä huomiota. Se on sellainen suomalaiselle sopiva suojaväri, Karppanen pohtii tummien värien suosiota.

Karppanen näkisi mielellään katukuvassa vähän rohkeampaa pukeutumista, mutta mustan suosiminen pukeutumisvärinä ei hänen mielestään ole väärin.

– En näe mustaa niin, ettei sitä saisi ostaa ja minun mielestäni syyllistäminen saisi jo loppua. Se on ihan hyvä väri ja perinteisesti esimerkiksi taitelijoiden, suunnittelijoiden ja arkkitehtien väri, että ei se voi ihan pielessä värivalintana olla.

Se saattaa ensin vaikuttaa vaikealta tai mummomaiselta pituudelta, mutta on nyt se kuumin hameen pituus.

Meri Karppanen

Värikeskustelun sijaan Karppanen näkee, että suomalaisilla on pukeutumisessaan parannettavaa vaatteiden istuvuuden ja laadun suhteen.

– Minusta ihmisen ulkomuodon siisteydessä ja huomiota herättävyydessä korostuvat tuollaiset asiat enemmän, ei niinkään väri.

Karppanen vinkkaa luottamaan vaateostoksilla aina myyjään, sillä vaatekoot ja -mallit vaihtelevat merkeittäin ja malleittain niin paljon, että harva kuluttaja löytää pelkän koon perusteella itselleen istuvan mallin. 

Kengät on mun aatteet

Vaikka musta on suomalaisten suosikkiväri, osataan sitä nykyään piristää värikkäillä asusteilla. Meri Karppasen mielestä suomalaisten pukeutuminen paranee koko ajan. Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna, jonka katukuvaa useasti kehutaan, löytyy Suomesta persoonallistakin pukeutumista. Ruotsissa tyylit ovat usein kopioituja.

– En katso, että suomalaiset olisivat asusteiden käytössä onnettomia.

Muotialan asiantuntijan mukaan mustan suosiminen pukeutumisvärinä ei ole väärin. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Karppasen mukaan onkin yleistä, että suomalaiset piristävät perusvaatteitaan vaikkapa värikkäällä huivilla, mutta kenkien kohdalla rohkeus usein miten loppuu. 

– Kengät ovat erittäin tehokas pukeutumisen väline, jos haluaa herättää huomiota tai osoittaa, että en ole ihan tavallinen tallaaja. Miehellä toimisi vaikka klassinen puku ja kirkkaan vihreät kengät ja huivi kaulassa. Se on vahva statement ja asu näyttää heti kiinnostavalta.

Naisia Karppanen puolestaan neuvoo kokeilemaan esimerkiksi tummanharmaata jakkupukua, hopeisia koruja ja kirkkaankeltaisia nahkajalkineita.

Värikkäitä anorakkeja

Lähes 40 vuotta Kajaanissa toiminut Rockseri Oy on tunnettu R-Collection-anorakistaan ja värikkäistä tuotteistaan. Perheyrityksessä alusta asti työskennellyt Marjo Saastamoinen tietää vuosikymmenien kokemuksella, että kun valon määrä vähenee, haluaa ihminen pukeutua lämpimästi tummiin sävyihin. Musta pitää pintansa vuodesta ja ajankohdasta riippumatta, ja kausittaiset sesonkivärit vaihtelevat kovastikin.

– Meilläkin värit vaihtelevat kausittain. Keväällä on kirkkaampia värejä, syksyllä ehkä murrettuja ja lämpimiä sävyjä enemmän. Niillä on aina oma kuluttajakuntansa ja ihmiset tykkäävät väreistä, kertoo Marjo Saastamoinen Rockseri Oy:stä.

Marjo Saastamoinen perusti Rockseri Oy:n miehensä Pekan kanssa 38 vuotta sitten. Nyt vetovastuun on ottanut poika Olli Saastamoinen.

Saastamoinen ei halua ohjeistaa ihmisiä käyttämään tiettyjä värejä, vaan toivoo ihmisten löytävän oman juttunsa.

– Näkemykseni on, että ihmiset pukeutuvat omien mieltymystensä ja persoonansa mukaan. Silloin värinkäyttökin vaihtelee hyvin paljon.

Syksyyn midihame ja ”lattian lakaisija -neule”

Tämä syksy näyttäytyy Muotikaupan liiton viestintäpäällikkö Meri Karppasen mukaan pukeutumisessa trendien sekamelskana. Yksi vahva trendi on sporttipukeutuminen, niin sanottu athletic leisure -trendi, joka näkyy arki- ja työpukeutumisen lisäksi juhlapukeutumisessa.

– Jos ihan yksittäisiin vaatekappaleisiin mennään, niin ainakin hameenpituudessa puolisääreen ulottuva mitta, eli midi, on nyt trendikkäin. Polvesta 10–15 senttimetristä alaspäin. Se saattaa ensin vaikuttaa vaikealta tai mummomaiselta pituudelta, mutta on nyt se kuumin hameen pituus.

Se on sellainen suomalaiselle sopiva suojaväri.

Meri Karppanen

Midimittaisen hameen kaveriksi nainen pukee poolopaidan, joka voi olla joko perinteinen tiukka neulospoolo tai sitten kangasvaate, jossa on leveämpi holkkikaulus.

– Sitten on niin sanottu floor duster, lattian lakaisija, eli pitkä, villaa tai muuta neulosta oleva asun päälle heitettävä takki tai viitta, joka hipoo lattiaa. Siitä nimi. Se on todella oivallinen, mukava sujautettava vaate pimeneviin iltoihin ja lämmittää koko vartaloa nilkkoihin asti.