Raivotauti pysynyt kurissa Suomessa – katso, kuinka rokotetta levitetään lentokoneesta itärajalle

Jos löydät maastosta kalarasvalta haisevan vihreä-ruskean massan, älä koske siihen.

luonto
Lentokoneesta tippuu pieneläimille tarkoitettu raivotautirokote.
Pienpedoille tarkoitettuja rokotteita tiputetaan lentokoneesta.

Rabies eli eläimen raivotauti on viruksen aiheuttama kaikkiin nisäkkäisiin, myös ihmiseen, tarttuva keskushermostosairaus. Kyseistä sairautta ei ole todettu Suomen pienpedoissa yli 20 vuoteen.

Eviran mukaan suurin syy tähän on lentokoneella tehtävä raivotautirokotteiden levittäminen itärajalle. Levitystyötä on tehty vuodestä 1991.

– Pitää muistaa, että myös Venäjä ja Baltian maat ovat tehneet omalta osaltaan ansiokasta rokotustyötä, Eviran erikoistutkija Tiina Nokireki kertoo.

Raivotautirokotteiden levittäminen tämän vuoden osalta päättyy erikoistutkijan arvion mukaan tällä viikolla. Levitysten päätyttyä itärajalla sekä osassa etelärannikkoa on noin 180 000 vihreä-ruskeaa rokotepakkausta.

Kalarasvalta haisevat rokotteet on tarkoitettu erityisesti supikoirille ja ketuille. Tästä muistuttaa myös rokotemassan päällä oleva tarra.

– Maastosta löytyviin rokotteisiin ei saa koskea, koska ne voivat olla ihmiselle haitallisia. Niihin ei myöskään saa jäädä ihmisen tuoksua tai muuten eläin ei välttämättä syö niitä, Nokireki sanoo.