Hyppää sisältöön

Syyttäjä hakee eurooppalaista pidätysmääräystä – voidaanko MV-lehden Janitskin noutaa vaikka kotiovelta?

Selvitimme, miten viranomaiset voivat saada useista eri rikoksista epäillyn MV-lehden nokkamiehen kuultavaksi Suomeen.

Ilja Janitskin Kuva: Yle

Helsingin käräjäoikeus on päättänyt, että MV-lehden perustanut Ilja Janitskin vangitaan tavattaessa.

Syyttäjä ja poliisi hakivat vangitsemista poissaolevana, koska Janitskinia ei ole tavoitettu ja häntä halutaan kuulla esitutkinnassa. Janitskin ei ole ollut halukas tulemaan Suomeen.

Janitskinia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräys- ja rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta sekä tekijänoikeusrikoksista.

Syyttäjä Heikki Wendorf hakee myös eurooppalaista pidätysmääräystä. Wendorfin mukaan pidätysmääräyksellä Janitskin halutaan Suomeen esitutkintaa ja mahdollisia syytetoimenpiteitä varten.

Janitskin asuu Espanjassa.

Miten eurooppalainen pidätysmääräys käytännössä etenee, syyttäjä Heikki Wendorf?

– Allekirjoitan eurooppalaisen pidätysmääräyksen ja lähetän sen keskusrikospoliisin kautta täytäntöönpantavaksi niissä maissa, jotka ovat sitoutuneet sen soveltamiseen. Jos henkilön osoite tai muut sijaintiedot ovat tiedossa, ne tietenkin annetaan eteenpäin.

– Tapauksissa, joissa eurooppalainen pidätysmääräys on tehty, kyseinen maa tutkii, täyttyvätkö edellytykset sen noudattamiselle. Kiinniotettavalla henkilöllä on myös tietyt oikeudet olla eri mieltä ja valittaa.

Jääkö Janitskinille vielä aikaa tulla Suomeen vapaaehtoisesti, eli odotetaanko vangitsemispäätöksen jälkeen, muuttaako hän mieltään?

– Voi olla, että teknisistä syistä pidätysmääräys ei mene hetkessä järjestelmän läpi ja astu näin heti voimaan, mutta lähtökohtaisesti ei jäädä odottelemaan, sattuisiko henkilö tulemaan. Eri asia on tietenkin, jos henkilö on jo ilmoittanut olevansa tulossa tai asiasta on muutoin sovittu uskottavalla tavalla.

Miten epäiltyjen rikosten vakavuus vaikuttaa siihen, kuinka hanakasti tietyn maan viranomaiset toimivat henkilön kiinniottamisessa?

– Nähdäkseni on niin, että mitä vakavampi epäilty rikos on, sitä korkeammalla se on priorisointiasteikolla. Faktahan on myös se, että jäsenmaissa on eroja viranomaisten aktiivisuudessa.

– Joissakin maissa henkilöä aletaan tavoitella välittömästi.

– Tässä tapauksessa ei ole tietoa siitä, että mikäli hänet otetaan kiinni, missä maassa se tapahtuu.

Voidaanko Janitskin noutaa vaikka kotiovelta?

– Kyllä, lähtökohtaisesti mistä vain, jos sijainti on tiedossa. On se sitten koti tai muu paikka.

Mikäli Janitskin tavoitetaan, tuodaanko hänet saman tien Suomeen?

– Tämäntyyppisissä jutuissa lähtökohta on, että henkilö tuodaan Suomeen, mutta se ei tapahdu välittömästi. Vaihtelua voi olla viikosta kuukausiin.

Voiko Suomesta lähteä viranomaisia toiseen maahan selvittämään tilannetta?

– Joskus Suomesta saattaa lähteä viranomaisia auttamaan ja selventämään asioita. Tässä tapauksessa sekin on mahdollista, yksi vaihtoehto.

Eurooppalainen pidätysmääräys koskee EU-maita. Entä jos henkilö ei olekaan EU-maassa?

– Suomen ja tiettyjen ei-EU-valtioiden välillä on olemassa kahdenvälisiä ja monenvälisiä sopimuksia, joiden nojalla luovuttaminen voi olla mahdollista. Näissä tapauksissa toimivaltainen viranomainen on kuitenkin oikeusministeriö. Ylipäänsä luovuttaminen EU:n ulkopuolisesta valtiosta voi olla mahdollinen riippuen kiinnijäämisvaltion lainsäädännöstä. Pohjoismaissa on voimassa pohjoismaiden välillä solmittu luovutussopimus.

Entä jos henkilöä ei kertakaikkiaan tavoiteta?

– Ihmiset yleensä löytyvät ennemmin tai myöhemmin.

.
.