Vahingonkorvaus voi olla verovapaata tai veronalaista – kolme esimerkkiä

Vahingonkorvauksista peritään veroa ainoastaan, jos korvaus saadaan veronalaisen tulon, kuten palkan, sijaan tai korvauksena muusta elatuksen vähentymisestä.

Kotimaa
Satasen euroja.
Vahingonkorvauksia voidaan maksaa verovapaana, pääomatulona tai ansiotulona, joista kaksi jälkimmäistä ovat verotettavia.Jyrki Lyytikkä / Yle

Joskus vahingonkorvausten verotuskäytännöt voivat yllättää, kertoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen. Laittoman irtisanomisen johdosta maksettu vahingonkorvaus on esimerkiksi useimmiten veronalaista ansiotuloa.

– Ehkä epäselvin asia on, että kun ajatellaan jonkin olevan verovapaata vahingonkorvausta, niin se voi todellakin joskus olla veronalaista tuloa eli esimerkiksi palkkatulona käsiteltävää, Hakkarainen kertoo.

Vahingonkorvauksia voidaan maksaa verovapaana, pääomatulona tai ansiotulona, joista kaksi jälkimmäistä ovat verotettavia.

Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että vahingonkorvaus on veronalaista vain, jos se on saatu veronalaisen tulon, kuten palkan, sijaan tai korvaukseksi muuten tulojen menetyksestä.

Pääsääntöisesti ihmisten kiinnostus herää vasta vahingon jälkeen.

Timo Kilpeläinen

Vahingonkorvausten verotettavuus on yksityishenkilöille kohtalaisen tuntematon käsite, pohtii Kainuun ja Pohjois-Karjalan OP-vakuutuksen henkilöasiakastulosyksikön myyntijohtaja Timo Kilpeläinen. Asiasta tulee jonkin verran kyselyitä.

Kilpeläinen muistuttaa, että asiasta kannattaisi ottaa ennakkoon selvää, ettei korvausten kanssa synny ikäviä yllätyksiä.

– Pääsääntöisesti ihmisten kiinnostus herää vasta vahingon jälkeen, Kilpeläinen pohtii.

Alla käydään läpi eri vahingonkorvauksien vaihtoehdot kolmella kuvitteellisella esimerkillä.

Antero, verovapaa vahingonkorvaus

Antero ajaa autolla ja näpyttää samaan aikaan tekstiviestiä. Katse tiiviisti puhelimessa Antero törmää vauhdilla edellä ajavaan autoon.

Peräänajetun auton kuljettaja kärsii onnettomuuden seurauksena niskasärystä, ja autokin kärsii vahinkoja.

Asia sovitellaan, ja Antero maksaa korjauskulut, lääkärikulut sekä kivusta ja särystä aiheutuvat vahingonkorvaukset. Kaikki nämä ovat verovapaita.

Ulosajossa kolaroitu auto.
Yleensä vahingonkorvaukset ovat verovapaita, esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa. Kuvituskuva.Keijo Salokangas / Yle

Iso osa vahingonkorvauksista on verovapaita, veroasiantuntija Mervi Hakkarainen kertoo. Kuten esimerkiksi se, että lapset rikkovat vahingossa pallopelin aikana naapurin ikkunan. Poikkeuksia kuitenkin löytyy.

– Jos tilanteessa tulee maksettavaksi ansionmenetyksiä eli henkilö ei pääse töihin vaikka kahteen viikkoon, niin Antero joutuu siitä maksamaan korvausta, joka on veronalaista ansiotuloa, Hakkarainen sanoo.

Matti, veronalainen ansiotulo

Matti irtisanotaan omasta mielestään laittomasti. Hän päättää viedä asian oikeuteen, jossa päädytään samaan lopputulokseen. Työnantaja tuomitaan maksamaan Matille vahingonkorvauksina menetetyt palkkatulot laittoman irtisanomisen takia.

Vahingonkorvaukset maksetaan veronalaisina ansiotuloina, koska ne korvaavat menetettyä palkkaa. Veroprosentti määräytyy verokortin mukaisesti.

Kuvituskuva. Henkilö irtisanotaan.
Laittomissa irtisanomisissa vahingonkorvaukset ovat useimmiten veronalaista ansiotuloa.Jonna Karjalainen / Yle

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen korostaa, että jos työnantaja rikkoo yhteistoimintalain velvoitteita – esimerkiksi lomautustilanteessa jättämällä noudattamatta laissa määrättyjä menettelyjä – ja joutuu tästä maksamaan korvauksia esimerkiksi irtisanottuaan henkilön, ovat tästä maksetut vahingonkorvaukset säädetty verovapaaksi.

Sama tilanne on myös tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain mukaisissa hyvityksissä työsuhteen päättämisestä. Tosin niitä ei ole erikseen säädetty verovapaaksi, mutta oikeus- ja verotuskäytännössä niitä on usein pidetty verovapaina tuloina.

Hakkarainen korostaa, että yhtenä poikkeuksena ovat korot. Ne ovat laittomissa irtisanomisissa aina veronalaista pääomatuloa, vaikka korvaus olisi verovapaa. Tapauksien käsittely voi kestää pitkään, jolloin korotkin nousevat korkeiksi.

– Työsuhteen päättymistapauksessa korot ovat joka tapauksessa veronalaisia. Kyseessä on veronalainen pääomatulo, Hakkarainen sanoo.

Sari, veronalainen pääomatulo

Sari omistaa kerrostaloasunnon, mutta työskentelee itse ulkomailla. Tästä syystä hän on antanut asuntonsa vuokralle.

Saman kerroksen toisessa asunnossa syttyy tulipalo naapurin huolimattomuuden takia. Samalla Sarin asunto vahingoittuu ja joutuu remontoitavaksi moneksi kuukaudeksi, eikä Sari kykene vuokraamaan asuntoaan.

Palokunta sammuttaa kerrostaloa.
Vahingonkorvauksia maksetaan esimerkiksi, jos korvataan menetettyjä asunnon vuokratuloja. Kuvituskuva.Mikko Koski / Yle

Huolimattomuuttaan tulipalon aiheuttanut naapuri joutuu maksamaan Sarille vahingonkorvausta myös menetetyistä vuokratuloista. Tämä verotetaan pääomatulona, sillä kyse on tuloista.

Verohallinnon Mervi Hakkarainen lisää, että metsätalouden vahingonkorvaukset maksetaan pääomatulona, jos esimerkiksi myrsky tekee metsässä vahinkoja, eli näitä vahingonkorvauksia siis verotetaan.