1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuulivoimageneraattori laivaan – uusi suomalainen energiasovellus tekee läpimurtoa meriteollisuudessa

Vaasalaisyrityksen kehittämä sovellus pienentää alusten polttoainekulutusta tonneja päivässä. Laivojen energiatehokkuus lisääntyy ja päästöt vähenevät.

Kotimaan uutiset
Norjalainen Tensund säiliöalus lähtee Vaasan satamasta
Tanskalaisen Ternsund säiliöaluksen sähkö syntyy merellä akseligeneraattorillaAnna Wikman / Yle

WE Tech Solutions Oy on kehitellyt sovellustaan perustamisestaan vuodesta 2009 alkaen. Laivoihin asennettava akseligeneraattori meriteollisuudessa on uusi, poikkeava oivallus.

– Laivan päämoottorin pyörittämän potkuriakselin kautta generaattori tuottaa kaiken aluksen tarvitseman sähkön, selittää WE Techin toimitusjohtaja Mårten Storbacka.

Tavanomaisissa ratkaisuissa laivan sähköntuotantoon tarvitaan useampi apumoottori. Ne jauhavat sähköä laivan tarpeisiin kaiken aikaa. Polttoainetta kuluu ja paljon.

Uudessa ratkaisussa akseligeneraattori tuottaa sähkön, kun laiva liikkuu merellä ja apumoottorit voidaan sammuttaa. Aluksen päästöt ja polttoaineen kulutus putoavat merkittävästi.

– Kyllä ja se voidaan laskea. Siinä säästyy monta tonnia polttoainetta päivässä, vakuuttaa Mårten Storbacka.

Tuulivoimaloiden teknologiaa laivassa

Idea sovellukseen on syntynyt tuulivoimaloista. Niissä on kehitetty suoravetoista kestomagneettiteknologiaa ja se sopii kuin nenä päähän käytettäväksi potkuriakselin ympärille asennettavassa generaattorissa.

Akseligeneraattori voidaan asentaa sekä uusiin rakenteilla oleviin aluksiin että myös vanhoihin aluksiin modernisointikorjauksissa. Kysyntä maailmalla on nyt lähtenyt kasvuun.

– Nyt on saatu hyvä alku. Maailmalla on uusia laivatilauksia vain tuhannen kappaletta, mutta silti meillä on putkessa jo yli 30 tilausta tälle vuodelle ja lisää tulee, sanoo WE Tech Solutions Oy:n toimitusjohtaja Mårten Storbacka.

WE Techin akseligeneraattori asennettuna konehuoneeseen
Potkuriakselin ympärille asennettu generaattori painaa 12 tn ja tuottaa laivan sähköt.Anna Wikman / Yle

WE Tech myy sovelluksen, muut tekevät sen

Uusi ratkaisu on yksi Vaasan energiateollisuuden sisältä ponnahtanut oivallus. We Tech Solutions Oy myy ideaansa ympäri maailman, mutta sillä itsellään ei ole mitään teollista tuotantoa.

Taajuusmuuttaja- ja kestomagneettiteknologiaa hyödyntävä ratkaisu valmistetaan Vaasan energiaryppään yhteistyönä. Mm. tuulivoimaan erikoistunut The Switch Vaasassa rakentaa generaattorin, Danfoss Drives Vaasan tehdas taajuusmuuttajat ja VEO ohjauskaapit.

– Eli yhdessä yhtiömme partnereiden kanssa tuotamme näitä järjestelmiä, myymme ne ja toimitamme valmiina paketteina asiakkaalle, kuvaa toimintaa toimitusjohtaja Mårten Storbacka WE Tech Solutions Oy:stä.

Sähköntuotannon lisäksi generaattori toimii tarvittaessa myös lisämoottorina. Se voi kovassa merenkäynnissä toimia pääkoneen apumoottorina ja tuoda lisää tehoa potkuriin. Mikäli pääkone menee rikki, akseligeneraattoria voi käyttää pääkoneena laivan ajamiseen satamaan.

_Artikkelin kuvatekstiä korjattu klo 12:45: Ternsund on tanskalainen säiliöalus, ei norjalainen. _

Lue seuraavaksi