Mobiilimaksaminen yleistyy vauhdilla – suklaan ostaminen kesti 20 sekuntia

Mobiilimaksamisen uskotaan yleistyvän nopeasti. Testasimme miten se pärjää nopeudessa käteiselle ja pankkikortille.

Mobiilimaksaminen
Uutisvideot: Katso, mikä on nopein maksutapa – testissä käteinen, kortti ja kännykkä
Uutisvideot: Katso, mikä on nopein maksutapa – testissä käteinen, kortti ja kännykkä

Useat pankit ovat hiljattain lisänneet tai aikovat lisätä lähimaksuominaisuuden puhelimen maksusovellukseen eli mobiililompakkoon. Näitä ovat muun muassa Nordean Pay, Osuuspankin Pivo ja Danske Bankin MobilePay.

Lähimaksulla tarkoitetaan maksun suorittamista kaupan kassalla vilauttamalla puhelinta – tai maksukorttia – maksupäätteelle.

R-kioskilla suklaan ostaminen vei käteisellä 34 sekuntia, pankkikortilla ilman lähilukua 28 sekuntia ja puhelimella 20 sekuntia. Lähilukuominaisuudella varustettu pankkikortti olisi saattanut pärjätä nopeudessa puhelimelle. Testaajana oli maksamisen palveluita kehittävän Payment Highway -yksikön Arno Hietanen Solinor Oy:stä.

Vaikka testi on leikkimielinen, se saattaa näyttää suuntaa tulevaisuuden maksutavasta. Mobiilimaksaminen eli maksaminen matkapuhelimella voi nousta muovikortin vakavaksi kilpailijaksi.

Puhelimella maksamiseen tarvittavien mobiililompakoita tarjoavat useat pankit ja teleoperaattorit. Arviot mobiilimaksamisen yleistymisestä voivat osoittautua virheellisiksi mutta mobiililompakoiden kehittäjillä on perusteluja toiveikkuudelle.

1. Mobiilipankin suosio ennakoi mobiilimaksamista

Mobiilimaksamisen läpimurtoa saattaa ennakoida se, että mobiilipankkien eli matkapuhelinten verkkopankkisovellusten suosio on lähtenyt kovaan kasvuun. Viime keväänä useiden pankkien mobiilisovellukset ohittivat käyttäjätiheydessä verkkopankit. Toisin sanoen, mobiilipankeissa asioitiin useammin kuin verkkopankeissa.

– Asiakkaat kokevat, että he pystyvät asioimaan ajasta ja paikasta riippumatta. Se tekee mobiilipankista vetoavan, sanoo yksikönjohtaja Kristian Luoma OP Ryhmästä.

2. EU vauhdittaa mobiilimaksamista

Vuonna 2018 voimaan tulee EU:n maksupalveludirektiivi. Sen päämääränä on patistaa pankit avaamaan asiakassuhdettaan niin, että asiakas voisi valita, millä puhelimen maksuohjelmalla hän tiliään käyttää.

Direktiivin on arveltu merkitsevän sitä, että ulkomaiset toimijat, kuten PayPal ja Apple Pay, voisivat tarjota suomalaisten puhelimeen ketterän maksuvälineen, johon asiakas voi liittää minkä tahansa pankkitilinsä.

Edessä mahdollisesti häämöttävä kilpailutilanne on pistänyt vauhtia suomalaisten mobiililompakoiden kehittämiseen. Iso kysymys on, miten paljon pankit saavat haalittua asiakkaita mobiililompakoilleen.

Toistaiseksi esimerkiksi OP:n Pivo ja Nordean Pay toimivat lähimaksussa vain pankin omille asiakkaille.

– Lähimaksaminen toimii Nordea Payssa Nordean MC –debit korteilla. Visa lisätään maksuvälineeksi myöhemmin, sanoo Nordean mobiilipalveluiden asiantuntija Mikko Pehkonen.

Pehkosen mukaan on aikaista sanoa, avataanko Nordea Pay joskus muiden pankkien asiakkaille.

Vähitellen mobiililompakoihin kuitenkin lisätään kaikkien käytössä olevia ominaisuuksia, pankkisuhteesta riippumatta. Näitä suunnitelmia on muun muassa Osuuspankin Pivolla.

3. Lähimaksun suosio kasvaa

Suomen pankin mukaan kortilla tehtyjen lähimaksujen määrä on selvässä kasvussa.

Esimerkiksi Danske Bankin mobiililompakko MobilePay sopii tällä hetkellä erityisesti ihmisten välisiin tilisiirtoihin ja laskujen jakamiseen. Sitä kehitetään kuitenkin voimakkaasti myös maksuvälineeksi kaupan kassalle. Tanskassa MobilePayllä on kolme ja puoli miljoonaa käyttäjää. Suomessa käyttäjiä on lähes 400 000. Kasvua keväästä on satatuhatta.

Suomessa MobilePayn lähimaksuominaisuus toimii nyt vain muutamissa pilottiliikkeissä mutta tilanne muuttuu nopeasti.

– Ensi vuonna saamme Suomessa tuotantoon ratkaisun, jossa MobilePayllä voi maksaa suoraan Verifonen maksupäätteeseen, sanoo Danske Bankin MobilePayn myynti- ja kumppanuustimin johtaja Anniina Heinonen.

Lähimaksamiseen haluavat mukaan kaikki muutkin. Esimerkiksi S-pankki otti keväällä käyttöön S-mobiilissaan lähimaksuominaisuuden, jolla voi tankata ABC-asemilla.

– Asiakas voi auton sisällä yhdellä nappulalla avata bensamittarin ja sen jälkeen mennä ulos tankkaamaan, sanoo S-Pankin digitaalisten kanavien johtaja Juha Raumolin.

S-mobiililla on puolisen miljoonaa käyttäjää. Raumolin uskoo käytön kasvuun. Hän pitää oleellisena, että kehitystyössä ymmärretään ihmisten arkea. Arkea voi helpottaa kun mobiilisovellus arkistoi automaattisesti kuitit ja takuutodistukset, Raumolin sanoo.

4. Kortista helppo siirtyä mobiiliin

Mobiililompakosta voidaan tulevaisuudessa kehittää maksuväline, joka sopii yhtälailla lähimaksuun kaupan kassalle, etämaksuun eli verkkokauppaan ja tilisiirtoihin.

Käteinen häviää asteittain mutta voiko mobiili jossain vaiheessa viedä elintilaa maksukortilta? Solinor Oy:n liiketoimintajohtaja Sami Karhunen on varma, että näin käy.

Karhunen perustelee näkemystään sillä, että maksukorttien lähiluku saatiin aikaiseksi kolmessa vuodessa. Siinä ajassa pankit laskivat liikkeelle lähiluettavia kortteja ja myymälät uusivat päätteitään. Nyt lähiluku, siis maksaminen ilman tunnuslukua on nopeassa kasvussa.

– On paljon isompi hyppäys siirtyä tunnusluvun näppäilystä lähiluettavuuteen kuin siirtyä kortista mobiililaitteeseen.