Pariisin ilmastosopimus voimaan EU-ratifioinnin myötä

Euroopan parlamentti antoi EU:lle luvan ratifioida eli hyväksyä Pariisin ilmastosopimus. Yhdysvallat ja Kiina ovat jo tehneet sen.

Pariisin ilmastosopimus
Auringon nousu syysaamuna Pudasjärven Iso-Syötteellä 24.10.2015.
Risto Degerman / Yle

Pariisin ilmastosopimus tulee voimaan, kun Euroopan unioni on hyväksynyt sopimuksen ratifioinnin. Asiasta äänestettiin Euroopan parlamentissa tiistaina.

Parlamentin hyväksynnän myötä Eurooppa-neuvosto voi nyt virallisesti antaa päätöksen EU-ratifioinnista. EU:n jäsenvaltiot jatkavat normaalisti omia kansallisia ratifiointiprosessejaan.

Euroopan unioni voi kokonaisuutena ratifioida sopimuksen jo ennen kuin yksittäisten jäsenvaltioiden sisäiset ratifiointiprosessit on saatu päätökseen.

Toistaiseksi sopimuksen on ratifioinut 62 sopimuspuolta, joiden yhteenlasketut päästöt ovat lähes 52 prosenttia kokonaispäästöistä. Muun muassa Yhdysvallat ja Kiina ratifioivat Pariisin ilmastosopimuksen reilu kuukausi sitten. Suomessa hallitus antanee hyväksymistä puoltavan esityksen ensi kuussa.

Sopimus tulee voimaan 30 päivän kuluttua siitä, kun sen on ratifioinut vähintään 55 sopimuspuolta, joiden yhteenlasketut päästöt ovat vähintään 55 prosenttia kokonaispäästöistä. EU-ratifioinnin myötä ehdot täyttyvät.

Vajaa vuosi sitten solmittu Pariisissa solmittu ilmastosopimus on ensimmäinen kansainvälinen, oikeudellisesti sitova sopimus ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Marrakeshin ilmastokokouksessa 7.-18. marraskuuta keskitytään sopimuksen täytäntöönpanoon.