1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aistit

Syksyn pimeys koettelee näkökykyä – "Aivot luulevat näkevänsä, vaikka silmät eivät näekään"

Syksy tuo mukanaan pimenevät illat ja vähenevän luonnonvalon, mikä vaikuttaa ihmisen aisteihin ja havainnointiin esimerkiksi liikenteessä.

Pimeys voi aiheuttaa hankaluuksia autoilijoille. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo sanoo, että erityisesti valon vaihtelut hankaloittavat autoilijoita entistä enemmän syksyn pimetessä.

– Kostea maa imee enemmän valoa. Lisäksi kostea asvaltti heijastaa valoa. Vaikein tilanne liikenteessä on, kun sateessa tietä valaisee katuvalo ja vastaantulevan auton valot häikäisevät, Tervo kuvailee.

Tervo sanoo, että normaalisti pimeä tai sade eivät ole suunnattoman vaarallisia liikenteessä. Yhdistettynä ne voivat aiheuttaa hankaluuksia näkyvyyteen.

Parhaimmillaan näkökyky on sen jälkeen, kun ihminen on ollut samoissa olosuhteissa puolisen tuntia.

Timo Tervo

Lisäksi jatkuva valojen vaihtelu pimeässä häiritsee silmän solujen mukautumista vallitseviin hämäräolosuhteisiin. Joskus liikennevalot, katuvalot tai vastaantulevien autojen valot voivat sokaista autoilijan hämäränäön hetkellisesti.

– Ihminen tottuu hämärään parissa minuutissa, kun tappisolut mukautuvat vallitseviin olosuhteisiin. Sauvasoluilla sen sijaan kestää puolisen tuntia mukautumiseen. Vasta sen jälkeen hämäränäkö on parhaimmillaan.

– Liikenteessä tätä ei tapahdu. Valoa tulee koko ajan jostakin: koelaudasta, katuvaloista tai vastaantulijoiden kaistalta, Tervo jatkaa.

Tervo arvioi, että liikenteessä on turhia katuvaloja, jotka haittaavat ajajien hämäränäköä. Lisäksi todella kirkkaat liikennevalot voivat laittaa näkyvyyden koetukselle. Se voi haitata esimerkiksi suojatietä ylittävän huomaamista.

Erityisesti näkösairauksista kärsivillä voi olla hankaluuksia erottaa asioita pimeällä. Lisäksi päivisin matalassa kulmassa paistava aurinko saattaa haitata autoilijoiden näköä.

Syksyinen sää voi aiheuttaa virhearviointeja

Syksy voi aiheuttaa myös virhearviointeja. Liikennelääketieteen professori Timo Tervo sanoo, että usein liikenneonnettomuuksia aiheuttavat havainto- ja käsittelyvirheet. Havaintovirhe tapahtuu, kun aivot eivät havaitse ja käsittele asiaa, vaikka silmät näkisivätkin mahdollisen vaaratilanteen.

– Suunnattoman vaarallisia olosuhteita ovat sumu, lumipölly ja tiuha lumisade. Niissä aivot luulevat näkevänsä, vaikka silmät eivät näekään. Vaaratilanteet voivat olla tällöin sekunneista kiinni.

– Tämä tarkoittaa sitä, että opittu näkemisen kokemus voi olla ristiriidassa todellisuuden kanssa. Esimerkiksi aivojen kokema oletus sumussa siitä, että edessä ei ole mitään, voi aiheuttaa vaaratilanteita, Tervo jatkaa.

Erityisesti hankalissa sääolosuhteissa ajonopeusrajoituksiin ei tarvitse yltää, jos se ei tunnu sopivalta.

Metsästäjä: muut aistit terästäytyvät hämärässä

Koko ikänsä metsästystä harrastanut kajaanilainen Urho Tervonen kokee, että kun näkökyky heikkenee hämärän myötä, muut aistit terästäytyvät. Syksyllä metsä tuntuu erilaiselta muihin vuodenaikoihin nähden ja hämärässä kuulo korvaa osan hupenevasta näkökyvystä.

– Puolihämärä vaikuttaa tietysti näkökykyyn ja korva herkistyy. Silloin kun näkö ei pelaa, kuulo pelaa. Silloin kun jotakin kuuluu, sitä kuunteleekin sitten erittäin tarkkaan, Tervonen kuvailee.

Kajaanilainen metsästäjä kertoo, että syksyisin metsästäessä hämärässä näkökyky heikkenee ja muut aistit terästyvät. Arkistokuva. Kuva: Sami Tammi / Yle

Pimeässä metsälle ei voi lähteä, ja hämärä laskee syksyllä jo entistä aiemmin. Jos metsälle kuitenkin lähtee, Tervonen sanoo, että kuulon lisäksi myös nenä herkistyy hämärässä. Tervosen mielestä syksyn tuoksu on vahva.

– Syksyllä metsässä tuoksuvat sienet ja sammal. Metsässä on sellainen menneen kesän tuoksu, Tervonen kuvailee.

– Syksyssä hienoa on se, että kesä on mennyt ja pääsee korjaamaan metsän viljaa. Ei se tuoksu haikea ole, sillä tietenkin talvi on tulossa ja siinä on oma viehätyksensä.

Syksy on metsästyskautta, jolloin Tervonen liikkuu runsaasti metsässä niin yksin kuin ystävienkin kanssa. Tervonen sanoo, että syksy on toki myös visuaalinen kokemus, sillä ruska on hänen mielestään vuoden hienointa aikaa.