Sailaksen täyslataus: Ensi keväänä hallitus leikkaa taas – "Kansalaisten pettymys voi olla kahta kauheampi"

Suomen talouden vaikutusvaltaisimpiin kuuluneen virkamiehen, Raimo Sailaksen mukaan hallitus joutuu ensi keväänä tekemään lisäsäästöjä. Leikkaukset uhkaavat johtaa hallituskriisiin, Sailas ennakoi tuoreessa elämäkertateoksessaan.

talous
Raimo Sailas
Valtiosihteeri Raimo Sailas valtioneuvoston linnan portaikossa 2010. Kimmo Brandt / AOP

Valtiontalouden pitkäaikainen vartija, Raimo Sailas tyrmää nykyisen hallituksen talouspolitiikan ylitoiveikkaana. Jo tänä kesänä olisi pitänyt päättää tuntuvista leikkauksista, mutta viivyttelyn takia leikkaukset joudutaan tekemään ensi keväänä.

– Kansalaisten pettymys voi olla kahta kauheampi, kirjassa ennakoidaan.

Kansalaisten pettymys voi olla kahta kauheampi

Leikkauspakko saattaa puolestaan johtaa hallituskriisiin, Sailas sanoo tänään keskiviikkona julkaistussa Jarkko Vesikansan kirjoittamassa elämänkerrassaan.

Helmikuussa 2013 eläkkeelle jäänyt valtiosihteeri ei silittele Juha Sipilän (kesk.) hallitusta. Hänen mukaansa hallitus sortuu toiveajatteluun, kun se "uskottelee, että ajat ovat paranemassa nopeammin kuin on realistista uskoa."

Peliteollisuus ei pelasta

Uutta ”Sailaksen listaa” hän ei esittele, mutta ihmettelee, miksi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei tehnyt tiukempaa budjettia.

Hänen mukaansa maailmantaloudesta on turha odottaa vetoapua pitkään aikaan. Siksi julkinen talous on pantava kuntoon nopeasti. Se lopettaisi leikkauksien arvailun ja sen herättämän epävarmuuden.

Hallituksen olisi pitänyt päättää viimeistään elokuussa 2016 tuntuvista leikkauksista

Talouden remonttia suunnitellaan Sailaksen mielestä nyt hataralta yksinkertaistuksien pohjalta. Hänen mukaansa on turha haaveilla, että talous nousisi sillä, että Helsingistä kasvaisi maailmanluokan metropoli, joka loisi ”luovan luokan” ja startup-kulttuurin.

Pelastusta on turha hakea peliteollisuudesta, teollisesta internetistä tai kierrätystaloudesta.

Päätöksentekijöille pyyhkeitä

Sailaksen mielestä Suomen tulevaisuus rakentuu suurelta osin vanhalle perustalle. Perinteisen teollisuus ja koko yhteiskunta ovat uudistettavissa iskukykyisiksi muun muassa digitalisoitumisen avulla.

– Hyvinvoinnin kasvattaminen on mahdollista tulevaisuudessakin, hän lohduttaa.

Hänen mukaansa on järkevää tunnustaa myös, että Suomea voidaan kehittää vain vahvoissa aluekeskuksissa - koko maata ei voida pitää samalla tavalla asuttuna.

Päätöksentekoa ja -tekijöitä pitkään ja hyvinkin läheltä seurannut Sailas antaa nykyisistä päättäjistä synkän kuvan: Sipilän hallitukselta puuttuu osaamista ja kokemusta, Sdp:n tila on surullinen, yrityskenttää vaivaa aloitekyvyttömyys, gallup-demokratia on ajanut puolueet velttouteen…

Mutta myös talouden asiantuntijoilta hän vaatii paljon.

Ainakin huipputaloustieteilijän on oltava matemaatikko, historioitsija, valtiomies ja filosofi; hänen on ymmärrettävä niin abstraktia analyysiä kuin konkreettisia ilmiöitä eikä mikään inhimillinen saa olla hänelle vierasta, Sailas lainaa John Maynard Keynesiä.