Köyhimmistä köyhin Haiti jäi taas luonnonkatastrofin kynsiin

Haitista yltää länsimaihin yleensä vain surullisia uutisia. Haiti on kuitenkin myös mielettömän kaunis, kertoo maan hyvin tunteva Ritka Heino.

Haiti
Pikkulapsi hyppelee aaltopelleistä pystytettyjen hökkeleiden edessä.
Cité Soleil'n slummialue Port-au-Princessa joitakin tunteja ennen kuin Matthew saavutti hökkelit ja niiden asukkaat.Bahare Khodabande / EPA

Hurrikaanin voimalla puhaltavia tuulia, rajuja sateita, korkeita aaltoja – Karibialla riehuva poikkeuksellisen voimakas hirmumyrsky Matthew on iskenyt Haitiin.

Ennusteen mukaan Matthew’n kouriin joutuu puolet äärimmäisen köyhän Haitin asukkaista, jotka yrittävät yhä selvitä myös kuuden vuoden takaisen suurmaanjäristyksen seurauksista.

Kirkon ulkomaanavun viestintäjohtaja Ritka Heino kertoo, että hurrikaanin aiheuttama uhka on todella vakava.

– Haitille ovat tyypillisiä pienempienkin rankkasateiden ja hurrikaanien aiheuttamat maanvyöryt. Siellä on rakennettu hyvin paljon rinteeseen hataralle pohjalle aika slummimaisia taloja, Heino kertoo.

"Tapahtuu, mitä tapahtuu"

Viranomaiset ovat kehottaneet lähtemään turvaan Matthew'n raivoa. Kaikki eivät ole noudattaneet kehotusta.

– Luulen, että syitä on monia. Ongelma voi olla siinä, mihin mennä ja miten päästä sieltä takaisin ja onko mitään enää jäljellä. Ihmiset jäävät mielestään myös turvaamaan omaa kotiaan. Pahimmassa tapauksessa se ei onnistu, jos tulva on riittävän paha.

Taustalla voi olla myös fatalismia: usko siihen, että se mitä tapahtuu, tapahtuu, Heino arvelee.

Haitiin iski vuonna 2010 hyvin voimakas maanjäristys. Jo ennen sitä haitilaiset kuuluivat maailman köyhistä köyhimpiin. Tänään se tarkoittaa neljännekselle haitilaisista elämää äärimmäisessä köyhyydessä ja toisellekin neljännekselle kamppailua päivittäisen elannon saamiseksi.

Muun muassa Maailmanpankki kuitenkin arvioi, että edistysaskelia on otettu, ja Heino on samaa mieltä. Hän on käynyt Haitissa viisi kertaa järistyksen jälkeen, viimeksi tänä kesänä.

– Edistystä on ehdottomasti tapahtunut, ei heti järistyksen jälkeen, mutta parin viime vuoden aikana kyllä.

Pääkaupungissa kahviloita, koillisessa köyhyysloukku

Heino ennustaa kuitenkin, että kehitykseen tulee tauko, ennen kuin Haiti pystyy ottamaan seuraavan ison askeleen. Maa tarvitsee kipeästi investointeja. Lisäksi erot ympäri maata ovat suuret.

– Etelässä on turistialueita, joille pysähtyy myös risteilyaluksia. Niihin maanjäristys ei juuri osunut. Niillä kehitys on ehkä ollut nopeinta.

Pääkaupungin Port-au-Princen ja maaseudun ero on selvä, Heino kertoo. Pääkaupunkiseudulla on enemmän työpaikkoja ja yrittäjyyttä. Jopa kahviloita on alkanut syntyä yhä enemmän.

Koillis-Haitissa sen sijaan on alueita, jotka olivat jo ennen maanjäristystä hyvin huonossa kunnossa. Niissä eletään hirvittävässä köyhyysloukussa.

– Toisaalta maaseudulla on koko ajan ollut rauhallisempaa. Port-au-Princessa on alueita, joihin avustusjärjestöjen työntekijät eivät voi mennä ilman paikallisia päällikköjä ja heidän lupaansa, Heino kertoo.

Köyhän maan presidentillä on rankka työ

Haitin ongelmia ovat myös korruptio ja heikko hallinto. Ministerit vaihtuvat, ja ministeriöillä on riitoja keskenään. Tällä hetkellä presidentin valtakausi on juuri päättynyt ja se, mitä seuraavaksi tapahtuu, ei ole selvää. Tällaisia välitiloja on ollut usein, Heino kuvailee.

Palmunlehvien lomasta valokuvattu sininen meri, rannassa punainen soutuvene.
Tällaisia kuvia Haitista ei ole uutisissa totuttu näkemään. Robert Miller / CC-BY-SA 2.0

– Sopii tietysti kysyä, kuka haluaisi Haitin presidentiksi. En ainakaan itse olisi ensimmäisenä vapaaehtoisten listalla, jos olisin haitilainen. Niin köyhän maan eteenpäin viemisessä on hyvin paljon työtä.

Reppureissaajia odotellessa

Haitia eniten auttava asia olisivat investoinnit, sekä Haitin omat että Maailmanpankin ja kehityspankkien tekemät, Heino sanoo. Hän näkee toivoa muun muassa turismissa, joka on auttanut naapurimaata Dominikaanista tasavaltaa.

– Haiti on valtavan kaunis maa. Suoraan sanoen mieletön maa. Siellä on sekä merta että vuoristoa ja kaikkea muutakin.

Tällä hetkellä siellä odotetaan vuoristoon ensimmäisiä reppureissaajia ja yritetään kehittää palveluita heille ja samalla työpaikkoja, Heino kertoo.