Rovaniemen katu-urakka taistelua aikaa vastaan – uusi urakoitsija toivoo lämmintä syksyä

Kemiläisyritys Veljekset Toivanen Oy jatkoi maanantaina konkurssin keskeyttämää katu-urakkaa Rovaniemellä. Urakan saaminen talvikuntoon ei onnistu parissa viikossa, kuten Rovaniemellä on toivottu.

rakennustyömaa
tietyö Rovaniemi Valtakatu Yliopistonkatu
Uusi urakoitsija Veljekset Toivanen Oy jatkoi konkurssin keskeyttämää katu-urakkaa maanantaina. Kaivinkone vapautui yrityksen toiselta työmaalta Etelärannasta.Jarmo Honkanen / Yle

Valtakadun ja Yliopistonkadun työmaa oli keskeytyksissä viikon ajan. Perjantaina Rovaniemen kaupunki irtisanoi sopimuksen edellisen urakoitsijan, konkurssiin haetun Situra Group Oy:n kanssa. Pohjois-Savon käräjäoikeus päätti maanantaina, että konkurssi pysyy voimassa vaikka yhtiö itse ja yhtiön konkurssiin hakenut velkoja hakivat konkurssin perumista.

Rovaniemen kaupunki valitsi urakan jatkajaksi tarjouskilpailussa toiseksi tulleen kemiläisen Veljekset Toivanen Oy:n. Yrityksen toinen omistaja Jukka Toivanen kertoo, että on täysi työ selvittää tarkasti urakan tämänhetkistä vaihetta. Selvittely jatkuu, mutta "tulipalojen sammutus" aloitettiin jo maanantaina.

– Sillan alla oleva monttu tuettiin niin, ettei se pääse sortumaan enempää eikä synny vahinkoja.

Kemiläisyritys neuvottelee Situra Groupin palveluksessa olleiden kanssa siitä, että he jatkaisivat työmaalla. Työmaata johtaneen työmaapäällikön kanssa sopimus on jo tehty. Tekijöitä ja työkoneita vapautuu myös kemiläisyrityksen toiselta työmaalta Rovaniemen Etelärannasta, jossa on tehty samankaltaista katu-urakkaa. Tekijöitä tarvitaan Toivasen mukaan vähintään kymmenkunta, jotta välttämättömät työt saadaan mahdollisimman nopeasti valmiiksi.

– Kyllä meillä menee helposti neljästä viiteen viikkoa ennen kuin asiat ovat sillä mallilla, että talvi voi tulla. Kahdessa viikossa sitä ei saa valmiiksi, Toivanen toteaa. Kahden-kolmen viikon aikahaarukasta ennen maan routaantumista on puhunut Rovaniemen kaupungin rakennuspäällikkö Arvo Seppälä. Urakka jatkuu ensi vuonna.

– Meillä on kyllä aika hyvä kalusto, mutta jos maa menee jäähän niin pian se työmaa hiljenee. Toivon pitkää ja lämmintä syksyä, Toivanen sanailee taistelusta aikaa vastaan.

Ennen työmaan laittamista talviteloille on saatava valmiiksi vesijohdot, viemäröinti ja pohja-asfaltointi. Kaupunki toivoisi myös, että valaistus ja liikennevalot saataisiin toimintaan. Toivasen arvio toiveen toteumisen todennäköisyydeksi on 60 %.