Sähkötupakka vaarattomampaa kuin sauhuttelu – nämä 5 asiaa niiden terveysvaikutuksista jo tiedetään

Tutkimusten perusteella sähkösavukkeet ovat selkeästi poltettavia vaarattomampia. Auttaako sähkötupakka tupakoinnin lopettamisessa? Siitä ei ole selkeää näyttöä.

tiede
Sähkötupakka.
Toni Pitkänen / Yle

1. Sähkösavukkeet eivät ole täysin vaarattomia

Sähkösavukkeissa käytettävä neste sisältää yleensä nikotiinia. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja lisäksi sen käytöstä on haittoja ihmisten terveydelle, erityisesti raskaana oleville äideille ja heidän sikiöilleen.

Sähkösavukenesteissä käytetään höyryn muodostamiseen usein kemikaaleja, kuten propyleeniglykolia ja glyserolia. Nämä aineet on luokiteltu turvallisiksi esimerkiksi elintarvikkeissa. Ei kuitenkaan tiedetä vielä tarkkaan, miten ne vaikuttavat hengitettynä.

Esimerkiksi tänä vuonna julkaistussa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa todettiin, että sähkösavukkeiden höyry altistaa satoja eri geenejä muutoksille ylähengitysteiden pintakudoksissa. Toistaiseksi on epäselvää, miten muutokset vaikuttavat terveyteen.

Lisäksi kaikkia sähkösavukkeiden höyryn hengittämisen aiheuttamia vaikutuksia, erityisesti pitkäaikaisesta käytöstä, ei vielä tunneta.

2. Perinteinen tupakka on huomattavasti vaarallisempaa

Perinteisen tupakan haitallisista terveysvaikutuksista on saatu tieteellistä näyttöä jo 1950-luvulta lähtien. Tupakan polttamisesta aiheutuva savu sisältää runsaasti syöpää aiheuttavia karsinogeenejä. Lisäksi tupakan palamisesta syntyy terveydelle haitallisia kaasuja ja hiukkasia.

Sähkösavukkeita ei sen sijaan polteta, vaan niitä käytettäessä hengitetään höyryä. Siitä tulee keuhkoihin selvästi vähemmän haitta-aineita kuin tupakansavusta.

– Nykyisen tutkimustiedon mukaan sähkösavukkeiden haitat ovat aika paljon pienemmät kuin poltettavissa tuotteissa, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Antero Heloma kertoo.

Poltettava tupakka aiheuttaa pitkäaikaisessa käytössä muun muassa keuhkosyöpää, keuhkoahtaumatautia ja sydän- ja verisuonitauteja. Heloman mukaan sähkösavukkeiden aiheuttamia pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä vielä ehkä kymmeniin vuosiin.

3. Ei vakuuttavaa näyttöä, että auttaisi tupakoinnin lopettamisessa

Monet ihmiset käyttävät sähkösavukkeita tupakoinnin lopettamiseen. Sähkösavuketutkimuksista tehdyn katsauksen perusteella höyryttelystä ei näyttäisi kuitenkaan olevan suurta apua tupakoinnin lopettamisessa.

Heloman mukaan yksittäiset ihmiset toki voivat onnistua tupakanpolton lopettamisessa sähkösavukkeiden avulla.

– Väestötasolla ei ole pystytty todistamaan, että sähkösavukkeet toimisivat tupakoinnin lopettamisen välineenä. Asia on hieman kiistanalainen, koska siitä ei ole tehty selkeätä tutkimusta isolla aineistolla.

Kaksi nuorta kaverusta puhaltaa sieraimistaan kosolti savua.
Sähkösavukkeiden höyrystä voivat sivulliset altistua nikotiinille.AFP

4. Passiivinen höyryttely voi altistaa nikotiinille

Sivulliset ihmiset voivat nykytiedon mukaan myös altistua sähkösavukkeen höyryn haitallisille aineille. Heloman mukaan ulkopuoliset altistuvat lähinnä nikotiinille. Tarkkaa tietoa passiivisen höyryttelyn terveysvaikutuksista ei kuitenkaan tiedetä.

– Jos on isossa tilassa ja siellä on vain yksi sähkösavukkeen käyttäjä, niin ei siinä sitten tietenkään ympäristöön paljon nikotiinia leviä, Heloma sanoo.

Pienessä huoneessa, jossa on monta sähkösavukkeiden höyryttelijää, määrät voivat olla suurempia.

5. Kukaan ei ole kuollut sähkösavukkeiden höyryttelyyn

Tiettävästi yksikään ihminen ei ole kuollut sähkösavukkeiden höyryttelyyn. Sen sijaan joitain kuolemantapauksia on aiheutunut sähkösavukkeiden nesteiden juomisesta.

– Muutamia tällaisia tapauksia on ollut, että lapsi on juonut sähkösavukeampullin nikotiinia sisältävän nesteen ja kuollut sen seurauksena nikotiinimyrkytykseen, Heloma kertoo.