1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parisuhde

Parisuhteessa saa pihdata seksiä – tutkija patistaa hyväksymään haluttomuuden

Onko parisuhteessa "oikeus" vaatia seksiä? Onko seksitön suhde tuomittu epäonnistumaan? Saako parisuhteessa oleva haluta kolmatta osapuolta?

Kuva: AOP

Sukupuolentutkija Maiju Parviainen haluaa ravistella nykyistä seksuaaliterapiaa. Väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistossa valmisteleva Parviainen kyseenalaistaa seksologian alalla vallitsevan käsityksen siitä, miten tiiviisti seksi ja parisuhde kuuluvat yhteen. Huutia saa myös piintynyt käsitys siitä, mitä seksin pitäisi ihmiselle merkitä. 

Ajatus siitä, että parisuhteen pitää olla yksiavioinen, on kulttuuri- ja aikakausisidonnainen.

Maiju Parviainen, sukupuolentutkija

Parviainen on väitöskirjaansa varten kerännnyt seksuaaliterapeuttien kokemuksia. Aineistosta nousee vahvasti esiin ajatus, että parisuhteessa pitäisi olla seksiä, jotta se olisi hyvä ja onnellinen.

– Seksittömyys tulkitaan asiana, joka johtaa väistämättä parisuhdeongelmiin: valtataisteluun, erouhkaan tai uskottomuuteen. Haluttomuus ja seksittömyys nähdään niin suurena ongelmana, että ellei siihen löydy molempia tyydyttävää ratkaisua, on erottava.

Parisuhde ei velvoita seksiin

Tutkija muistuttaa, että jokaisella on seksuaalisuutensa suhteen itsemääräämisoikeus, vaikka olisi parisuhteessa. Saako parisuhteessa siis olla haluamatta?  

Moderni parisuhde ei kerta kaikkiaan voi mennä niin, että seksi olisi velvollisuus.

Maiju Parviainen, sukupuolentutkija

– Aivan vapaasti! Moderni parisuhde, joka ei perustu millekään laillisille sopimuksille, ei kerta kaikkiaan voi mennä niin, että seksi olisi velvollisuus ja sitä pitäisi koko ajan haluta.

Tutkija Maiju Parviaisen tutkimusaineistossa seksuaaliterapeutit kertovat, että on olemassa paljon parisuhteita, joissa eletään ilman seksiä tai niissä on vähän seksiä. Silti monet niistä koetaan hyviksi ja onnellisiksi parisuhteiksi.

Voisiko seksiä olla myös parisuhteen ulkopuolella?

Parviainen herättelee seksologit ja seksuaaliterapeutit laajentamaan näkökulmaansa myös sen suhteen, onko seksin aina pakko käydä käsi kädessä parisuhteen kanssa.

Uskottomuuteen ja avoimiin suhteisiin suhtaudutaan aika kielteisesti.

Maiju Parviainen, sukupuolentutkija

– Ajatus siitä, että parisuhteen pitää olla yksiavioinen ja siinä pitää olla seksiä, on hyvin kulttuuri- ja aikakausisidonnainen. Se ei ole mikään luonnonjärjestys, että tämä on ainoa oikea tapa elää, vaan on monta tapaa olla ja elää parisuhteissa.

Vaihtoehtoisten elämäntapojen keksiminen ja toteuttaminen ei ole helppoa.

– Uskottomuuteen ja avoimiin suhteisiin suhtaudutaan aika kielteisesti. Parisuhde asettaa aika tiukat raamit esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen ei ole kovin kiinnostunut seksistä. Sitten on uskottomuutta ja erouhkaa, kun tilannetta ei osata lähteä purkamaan millään tavalla, sanoo sukupuolentutkija Maiju Parviainen Itä-Suomen yliopistosta. 

On monta tapaa olla ja elää parisuhteissa.

Maiju Parviainen, sukupuolentutkija

Rinnakkaissuhteet, avoimet liitot tai muut totutusta poikkeavat ratkaisut pidetään usein muilta piilossa.

– Jos keksit jonkin molemmille sopivan luovan ratkaisun, niin et yleensä hirveästi siitä huutele vaan pidät sen omana tietonasi. Tiedät, että se on vähän normien vastaista, vähän epäilyttävää toimintaa.

Haluttomuus ei ole kiusaamista

Useimmat haluavat olla hyviä puolisoita, hyviä kumppaneita. Halutaan, että parisuhde voi hyvin. Ei ole helppoa olla haluamatta seksiä ja kieltäytyä siitä.

Juuri sen takia seksuaaliterapian pitäisi uudistua.

– Ajatukseni on, että seksologeilla ja seksuaaliterapeuteiilla olisi mahdollisuus tarjota erilaisia näkemyksiä ja vaihtoehtoja. Tällä hetkellä seksologiassa vallitsee käsitys, että seksittömyys on asia, joka johtaa väistämättä parisuhdeongelmiin, valtataisteluun tai erouhkaan tai uskottomuuteen, haastaa sukupuolentutkija Maiju Parviainen.