1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Työntekijät yllättyivät Hella Lighting Finlandin Salon tehtaan sulkemisesta – yt:t tulivat puun takaa

Hella Lighting Finland aikoo sulkea Salon tehtaansa vuoteen 2018 mennessä ja siirtää tuotannon Romaniaan.

Hella Ligntin Finlandilla työskentelee Salossa 180 työntekijää. Kuva: YLE / Markku Sandell

Hella Lighting Finlandin Salon tehtaan lakkauttaminen tietäisi noin 165 henkilön irtisanomista. Yhtiö työllistää Salossa tällä hetkellä 180 työntekijää. Hellalle jää Saloon tuotekehitystä ja myyntitoimintoja hoitamaan parikymmentä henkilöä.

Yt-neuvottelut alkavat ensi maanantaina. Työntekijöille asia tuli täytenä yllätyksenä.

– Tavallaan ollaan peljätty, että tuotanto siirretään halvempiin maihin, mutta ei osattu odottaa että se tulisi näin pian. Tuli vähän niin kuin puun takaa, sanoo toimihenkilöiden luottamusmies Kai Alm.

Päätöksiä ei olla tehty...

Muuan muassa led-valaisimia valmistavan Hella Lighting Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Suupohja sanoo, että Salon tehdas on tehnyt hyvää tulosta. Toisaalta Salo on pieni tekijä Hella-kornsernin 90 tehtaan joukossa.

– Hella on uudistamassa tuotantostrategiaa ja keskittää valmistuksen isompiin yksiköihin. Todennäköisesti Salon tuotanto siirretään Romaniaan pienissä osissa, Suupohja sanoo.

Kimmo Suupohja sanoo, että virallista päätöstä Salon tehtaan sulkemisesta ei ole tehty. Ei myöskään ole päätetty, miten väen vähentäminen tapahtuisi, kertarysäyksellä vai pikkuhiljaa.

Tällainen olo minulla on, että kyllä tehdas lopetetaan.

Anne Hautamäki

– Kaikki selviää yt-neuvottelujen loputtua, Suupohja sanoo.

...vai onko?

Salon tehtaan pääluottamusmies Anne Hakamäki ja luottamusmies Kai Alm ovat varmoja siitä, että Salon tehtaan lähtölaskenta on alkanut.

– Kyllä se aika varmaa on. Nyt on kyse lähinnä vain siitä, millaisia paketteja irtisanottaville saadaan hoidettua, Kai Alm sanoo.

Kyllä aika hankala on meidän porukan työllistyä.

Kai Alm

– Yt-laki sanoo, että nämä asiat pitää hoitaa näin, mutta päätökset on todellisuudessa tehty. Tällainen olo minulla on, että kyllä tehdas lopetetaan, Anne Hakamäki sanoo.

Työllistyminen hankalaa

Luottamusmies Kai Alm sanoo, että suurin osa Salon tehtaan väestä on jo ylittänyt viidenkymmenen vuoden iän. Ja Salossa on jo entuudestaan runsaasti työttömiä Nokian ja Microsoftin jäljiltä.

– Kyllä aika hankala on meidän porukan työllistyä, Alm sanoo.

Pääluottamusmies Anne Hakamäki sanoo, että työt Hella Lighting Finlandin Salon tehtaalla jatkuvat normaalisti.

– Ei olla toistaiseksi järjestämässä ulosmarsseja, mutta en voi sanoa etteikö näin voisi tapahtua.