Peruskoulun kuntotesti meni uusiksi – tiukaksi moitittu testi ei vaikuta liikuntanumeroon

Opetushallitus on kehittänyt uuden testin mittaamaan peruskoululaisten fyysistä toimintakykyä. Jatkossa testi tehdään kaikille 5.- ja 8.-luokkalaisille.

Kotimaa
Move testi

Kymmenkunta oppilasta säntää äänimerkistä liikkeelle. He juoksevat liikuntasalin toiseen päähän, pysähtyvät puoleksi sekunniksi ja säntäävät takaisin.

Kovakuntoisimmat juoksevat 20 metrin matkaa edestakaisin kuuden minuutin ajan. Hienosta tuloksesta saa hymynaaman. Aiemmin väsähtäneille tulee viivasuu. Heikoimmilla hymiön suupielet roikkuvat alaspäin.

Lappeenrannan Kesämäen koulun viidesluokkalaiset tekevät liikuntatunnilla Opetushallituksen uutta Move!-testiä. Moven erilaisilla suoritteilla mitataan muun muassa kestävyyttä, nopeutta, lihasvoimaa ja motoriikkaa. Tulokset kootaan valtakunnalliseen järjestelmään, jota jatkossa hyödynnetään peruskoulun laajojen terveystarkastusten yhteydessä.

Koululaisten yleiskunto laskenut

Lappeenrantalainen liikunnanopettaja Markus Iitiä pitää Move!-järjestelmää hyvänä keksintönä – varsinkin, jos vähän toisella kymmenellä olevat nuoret saadaan sen avulla kiinnostumaan omasta hyvinvoinnistaan.

– Yleisesti ottaen nykyiset koululaiset ovat heikommassa kunnossa kuin parikymmentä vuotta sitten. Oppilaiden yleiskunto ja voimataso on heikompi, mikä varmaan kertoo nykypäivän vitsauksista jonkin verran, sanoo Iitiä.

Kestävyyttään nuoret voisivat parantaa pihapiirissä leikkimielisen liikunnan avulla. Perinteiset kirkonrotat, 10 tikkua laudalla ja pallopelit pistävät mukavasti liikkeelle, ja juoksuttavat syysillassa tuntikausia kuin huomaamatta.

Move testi
Tästä syksystä alkaen Move!-testin tekevät kaikki 5.-luokkalaiset ja kahden vuoden kuluttua myös 8.-luokkalaiset. Aatu Itkonen/Yle

Testitulokset kannustavana tausta-aineistona

Move!-tuloksia ei käytetä oppilaiden arviointiin, eivätkä tulokset vaikuta liikuntanumeroon. Niillä pyritään hahmottamaan olemassa oleva tilanne, jolloin testin tekijä voi itse todeta, onko tulos hyvä vai huono, ja olisiko siinä kenties parantamisen varaa.

– Tiedoista on varmasti hyötyä liikunnanopettajille, mutta myös terveystarkastuksiin saamme niistä lisätyövälineen, sanoo koulu- ja opiskeluterveyden palveluesimies Sanna Imeläinen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta.

Terveydenhoitajat käsittelevät mittaustuloksia oppilaiden huoltajien kanssa.

– Yritetämme saada perheitä ja lapsia miettimään omaa liikkumista ja liikuntatapoja, sanoo Imeläinen.

"Huipputulokset helposti"

Iitiän mielestä Move!-testiä on suotta moitittu vaikeaksi.

– Normaali liikunnallinen lapsi tai nuori pystyy helposti saamaan ihan huipputulokset, sanoo Iitiä.

Viidesluokkainen Erikka Kazakova on samaa mieltä. Testi on vielä kesken, mutta neljästä suoritteesta kaksi on sujunut hymynaaman veroisesti.

– Tämä on hauskaa ja vähän jännittävääkin, sanoo voimistelua harrastava Erikka.

Luokkatoveri Loviisa Vitikainen pitää testiä sekä mukavana että epämiellyttävänä.

– Vatsalihasliike oli ehkä rankin. Siitä sain kuitenkin hymynaaman, Loviisa kertoo.

Move testi
Aatu Itkonen/Yle