Suomalaisjohtajan museolle jättipotti Yhdysvalloissa – miljoonat valuivat kassaan ennätysvauhdilla

Janne Sirénin johtama Yhdysvaltojen Buffalossa sijaitseva taidemuseo keräsi ennätysajassa melkein sata miljoonaa euroa tukea.

kulttuuri
Albright-Knox -taidemuseo
Janne Sirén johtaa Buffalossa sijaitsevaa Albright-Knox-taidemuseota.Wikimedia Commons

Rahahanat aukenivat hiljattain Yhdysvalloissa Janne Sirénin johtamalle taidemuseolle Buffalossa, kun taidekeräilijä Jeffrey Gundlach lahjoitti museon laajennusprojektiin 42,5 miljoonaa dollaria. Se on noin 38 miljoonaa euroa.

Gundlach on sijoittajana vaurastunut liikemies, ja lahjoituksen myötä Sirénin työpaikan nimi muuttuu. Siitä tulee Albright-Knox-Gundlach Art Museum eli Albright-Knox-Gundlachin taidemuseo, tuttujen kesken Buffalo AKG Art Museum.

Gundlachin potti on museon tiedotteen mukaan historian suurin yksittäinen lahjoitus buffalolaiselle kulttuuri-instituutiolle. Se on sähköistänyt koko paikkakunnan.

Yksityisilta lahjoittajilta, kuten yksityishenkilöiltä, säätiöiltä ja yrityksiltä, on saatu kasaan melkein yhtä paljon rahaa kuin Gundlachilta, yhteensä 40,5 miljoonaa dollaria. Sen päälle tulee vielä julkinen tuki, noin 20 miljoonaa.

Sirénin museon kassaan ilmestyi siis alle kolmessa kuukaudessa hieman yli sata miljoonaa dollaria eli enemmän kuin 90 miljoonaa euroa.

– Se on ehkä Yhdysvaltojen historian nopein rahankeräyskampanja, Sirén hehkutti the New York Times -lehdessä.

Summa on niin valtava, että suomalaisjohtoinen museo on päättänyt korottaa keräystavoitteen 125 miljoonaan dollariin eli noin 112 miljoonaan euroon.

Sillä on tarkoitus toteuttaa pitkään odotettu museon peruskorjaus ja laajennus kovassa nosteessa olevan nuoren polven japanilaissyntyisen arkkitehdin Shohei Shigematsun (s. 1973) johdolla.

Vertailun vuoksi: amerikkalaisen Guggenheimin säätiön Helsinkiin kaavaillun museon kassassa ei ole rakentamiseen vielä yhtään euroa.