Uudet säilöntätavat takasivat Rukalle lumen – laskettelukausi käynnistyy tuota pikaa

Suomalainen lumen säilöntämenetelmä leviää maailmalla. Markkinat yltävät Norjasta aina Koreaan saakka.

laskettelu
Rukalla levitetään lunta Saaruan rinteeseen.
Rukalla avataan ensimmäinen laskettelurinne tänä syksynä 10.10. kello 10. Lunta on säilötty Saaruaan uudella menetelmällä.Ensio Karjalainen / Yle

– Ruka on toistaiseksi varmasti lämpimin paikka, missä on koskaan onnistuttu säilömään lunta niin, että saadaan rinne auki ilman pakkasta, vakuuttaa lumetusjärjestelmiin erikoistuneen Snow Securen toimitusjohtaja Mikko Martikainen.

Ruka avaa laskettelukauden 10.10. kello kymmenen. Aikaisen avauksen takaa Itä-Rukalle Saaruan laskettelurinteeseen kesäksi varastoidut 30 000 kuutiota lunta. Lumen levitys rinteeseen käynnistettiin keskiviikkona 5. lokakuuta.

Hengittävät eristeet lumen suojana

Varastointi on tapahtunut uudella menetelmällä.

Yhdistimme lumen säilönnässä kaksi erilaista menetelmää, ilmeisesti ensimmäistä kertaa maailmassa.

Mikko Martikainen

– Yhdistimme lumen säilönnässä kaksi erilaista menetelmää, ilmeisesti ensimmäistä kertaa maailmassa, Martikainen toteaa.

Lunta on suojattu perinteisen sahanpurun lisäksi fleecellä. Materiaalit ovat hengittäviä, jolloin lumiröykkiöstä muodostuu kylmäkone.

– Kehiteillä on uusiakin tapoja. Yksi vaihtoehto on, että lumi eristetään kokonaan samoin kuin talot eristetään, Martikainen sanoo.

Lumi säilötty rinteeseen

Martikaisella on kokemusta lumetuksesta muun muassa Sotshin olympialaisista. Sieltä lumetusidea on viety muun muassa Norjaan.

– Norjassa on jo laskettelurinne aukaistu. Rinne on tehty samalla menetelmällä, kuin nyt Rukalla. Mutta rinne on siellä tuhannen metrin korkeudessa, Martikainen muistuttaa.

Rukalla poikkeuksellista on lisäksi se, että lumi on säilötty suoraan rinteeseen.

Mikko Martikainen

– Rukalla poikkeuksellista on lisäksi se, että lumi on säilötty suoraan rinteeseen, Martikainen toteaa.

Martikaisen kehittelemä lumen säilöntätapa pitää laskettelurinteet siistinä.

– Nyt olemme käyttäneet sahanpurua noin 20 prosenttia siitä, mitä olisimme joutuneet normaalisti tasamaalla käyttämään. Sahanpurun liikutteleminen tällaisessa maastossa on lähes mahdotonta, Martikainen sanoo.

Haasteita riittää maailmalla

Mikko Martikainen työskentelee lumetuksen parissa tällä hetkellä myös Koreassa ja Kroatiassa.

– Haasteita riittää esimerkiksi Koreassa, missä vettä saattaa sataa vuorokauden aikana yhtä paljon kuin Suomessa vuodessa, Martikainen naurahtaa.