Video: Näin soi maailman ensimmäinen 3D-tulostettu viulu

Viulisti Laurent Bernadacin kehittämä, yhdestä kappaleesta koostuva 3DVarius -viulu soi tiistaina Tampere-talossa, jossa kokoontuivat 3D -tulostuksen kansainväliset huiput.

Kotimaa
Yle Uutiset Pirkanmaa: 3D-viulu soi Tampereella
Yle Uutiset Pirkanmaa: 3D-viulu soi Tampereella

Laurent Bernadacin Tampere-talolla esittelemä 3DVarius-viulu on vasta alkua.

– Ensi vuonna voimme tehdä isompia soittimia, alton ja ehkä sellonkin. Ja uudenlaisia soittimia, joilla ei vielä ole edes nimeä.

Tampereella soinut viulu ei jää muutenkaan kuriositeetiksi, sillä kolmiulotteisen tulostamisen avulla voidaan tehdä monimutkaisia esineitä, joita ei voi työstää millään muulla keinolla.

Kolmiulotteinen tulostus lisääntyy ja mullistaa teollisuutta. Sovellusmahdollisuuksia kuvataan huikeiksi. Alan johtava maa on Saksa, jossa autoteollisuus tarvitsee yhä enemmän printattuja osia. Suomi on lähtenyt kehitykseen takamatkalta.

Ylöjärvellä toimivan 3dstep-yrityksen toimitusjohtajan Pekka Ketolan mielestä voidaan puhua teollisuuden vallankumouksesta, digitaalisesta teollisuudesta ja uudenlaisista tavoista tehdä uudenlaisia asioita.

– Esineitä voidaan tehdä uusista materiaaleista entistä nopeammin ja ekologisemmin.

Rahaa 3d-hankkeisiin tarvittaisiin kuitenkin lisää, painottaa Ketola.

– Eniten hiertävät yksityiset investoinnit, niitä pitäisi saada.

3DSTEP-tapahtuma

Tampere-talon kaksipäiväinen tapahtuma on koonnut paikalle kolmiulotteisen tulostusteknologian kansainvälisen kärjen. Ammattilaisille suunnattujen seminaarien ja workshoppien lisäksi 3DSTEP-tapahtumassa on kaikille avoin 3D-näyttely, jossa on esillä laiteratkaisuja, ohjelmistoja ja palveluntarjoajia.

Ensimmäiset 3D-tulostimet kehitettiin 1980-luvulla. Silloin niillä valmistettiin pelkästään muovimateriaaleja. Sittemmin laitteet ovat kehittyneet ja samalla laitteilla valmistettavien materiaalien ja tuotteiden valikoima on laajentunut. 3D-tulostettujen kappaleiden käyttö on laajentunut pelkkien pika- ja näköismallien valmistamisesta kohti lopullisia tuotteita ja sarjavalmistusta.

Tulostuksessa käytetään materiaaleina yleensä muovia, metallia tai hiekkaa. Esimerkiksi kuvanveistäjä Satu-Minna Suorajärvi on tulostukseen tyytyväinen.

– Ruokosokerista ja maissitärkkelyksestä tehty PLA-muovi on biohajoava materiaali, ei tule hukkapaloja. Ei enää kipsijätettä, voin vaikka polttaa saunan pesässä tai antaa maatua.