Kelan johtoon nousemassa Elli Aaltonen – arpa ratkaisi

Valtuutettujen äänet menivät tasan kahden ehdokkaan välillä. Lopullisen valinnan vahvistaa presidentti.

Kela
Kansaneläkelaitos.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kelan valtuutetut esittävät uudeksi pääjohtajaksi Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajaa Elli Aaltosta, jota pidettiin jo etukäteen vahvana ehdokkaana virkaan.

Valtuutetut äänestivät esityksestä. Koska äänestys meni tasan 6-6, niin arpa nosti Aaltosen ykköseksi. Äänestys käytiin Aaltosen ja sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antilan välillä.

– Olen erittäin tyytyväinen siitä, että saimme Kelan pääjohtajan tehtävään runsaasti päteviä hakijoita ja päätimme yksimielisesti haastatella kuusi ehdokasta, sanoi Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok.)

– Perusteellisen haastattelun ja soveltuvuusarvioinnin jälkeen päädyimme kahteen ehdokkaaseen, joista sitten tänään on äänestetty eli ylijohtaja Elli Aaltosen ja ylijohtaja Outi Antilan välillä, Sarkomaa sanoi.

– Tuon äänestyksen jälkeen valtuutettujen esitys tasavallan presidentille on ylijohtaja Elli Aaltonen, Sarkomaa jatkoi.

Sarkomaa: Valintakriteereissä ei ole poliittinen tausta

Sarkomaan tavoitteena oli puheenjohtajana löytää yksimielinen esitys, mutta lopulta johtosäännön mukainen arvontamenettely toi ratkaisun. Joka tapauksessa valinnassa on oltava kyse pätevyydestä.

– Kelan pääjohtajan tehtävä on erittäin merkittävä tehtävä. Kansaneläkelaitos on merkittävä instituutio, joka koskee jotakuinkin jokaista suomalaista, Sarkomaa sanoi.

– On täysin selvää, että pääjohtajan valintakriteereissä ei ole poliittinen taustaa, vaan tuo valinta täytyy tehdä pätevyyden perusteella, Sarkomaa napauttaa, hän jatkoi.

Aaltonen: Kansalaiskuntoa koetellaan

Cambridgen yliopistoon Englantiin luennoimaan lähdössä oleva dosentti Elli Aaltonen korostaa, että nyt hän haluaa odottaa tasavallan presidentin ratkaisun.

– Kansalaiskuntoa koetellaan tässä loppuun saakka, Aaltonen sanoo.

Aaltosella on yhteiskuntatieteiden tohtorin tutkinto, vuosikymmeniä kestänyt virkaura sosiaali- ja terveysalan johtotehtävissä, useita asiantuntijuus- ja luottamustoimia ja liki vuosikymmen Kelan hallituksessa.

Arpaonnestaan hän toteaa, ettei se ole aiemmin ollut näin hyvä. Tosin myös Aaltosen Cambridgeen valmisteleman alustuksen aihe on hyvin ajankohtainen: Johtaminen muutoksessa.

Nykyinen Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä jää vuoden lopussa eläkkeelle. Hän on työskennellyt tehtävässä vuodesta 2010.

Lopullisen valinnan vahvistaa tasavallan presidentti.

Lue myös:Kelan pääjohtajaksi esitetty Elli Aaltonen – Tarmokas sosiaalialan asiantuntija