Hyppää sisältöön

Pääkaupunkiseudun vanhat lähijunat odottavat tuomiotaan Joensuussa

Joensuun ratapihalle on ilmestynyt kesän aikana kymmenien käytöstä poistettujen pääkaupunkiseudun lähijunien hautausmaa.

Joensuun ratapihalla seisoo 30 sähköjunaa, jotka on valmistettu Tampereella yli 40 vuotta sitten. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

VR:n tiilisten varikkorakennuksien välimaastossa Joensuussa on harmaa ja vanha ratapiha, jonka kolme raidetta on muuttunut kuin huomaamatta punavalkoiseksi pitkäksi serpentiiniksi.    

30 käytöstä poistettua sähkömoottorijunayksikköä on ajettu säilytykseen Joensuuhun kesän aikana. Osa junista liikennöi aikataulun mukaisissa vuoroissa pääkaupunkiseudulla vielä kevätkesällä.

Osa junista on edelleen ajokuntoisia.

Mika Heijari

Punavalkoiset Sm1-paikallisjunat ovat ensimmäisiä suomalaisia sähköjunia, joita valmistettiin Tampereella 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa.

Junia tehtiin kaikkiaan noin 50 kappaletta. Joensuussa seisovat käytännössä nyt kaikki Sm1-junat, jotka olivat vielä liikenteessä. Vuosikymmenien aikana junia on romuttunut esimerkiksi tasoristeysonnettomuuksissa ja törmäyksissä.

– Osa junista on edelleen ajokuntoisia. Osaa on hyödynnetty niin, että niistä on otettu varaosia toiseen sähköjunamalliin, joka rakennettiin 1980-luvulla, VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari kertoo.

"Helsingissä tuli tila vastaan"

Onko Keravalle mänijöitä, tämä juna ei lähe ihan justiinsa. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Junavanhuksia ei enää tarvita, koska uudet sveitsiläiset matalalattiajunat eli Flirtit ovat alkaneet hoitaa yhä suurempaa osaa pääkaupunkiseudun lähiliikenteestä. Mika Heijarin mukaan Joensuu oli sopiva paikka varastoida vanhat paikallisjunat.

– Joensuusta löytyi näille tilaa. Helsingissä tuli tila vastaan, kun Helsinkiin on tilattu uusia lähijunia.

Viestintäpäällikkö Heijari ei vielä julista Joensuun ratapihaa vanhojen lähijunien lopulliseksi hautausmaaksi. 

– Toistaiseksi niitä nyt pidetään Joensuussa. Katsotaan mikä niiden tulevaisuus sitten on.

.
.