Risikko: Afganistanin palautussopimusta ei kytketty rahaan

Sisäministeri luottaa siihen, että afganistanilaiset pitävät kiinni sopimuksestaan. EU:ssa on haluja käyttää kehitysapua kannustimena palautusten tehostamiseen.

Afganistan
Paula Risikko.
Paula Risikko.Jarno Kuusinen / AOP

Suomen ja Afganistanin välinen turvapaikanhakijoiden palautussopimus ei aseta uusia velvoitteita Suomelle. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan sopimuksen noudattamista ei ole kytketty esimerkiksi Afganistanille annettavaan apuun.

– Mistään rahasta ei ole puhuttu, Risikko sanoi Brysselissä sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Sopimusta oli neuvoteltu virkamiestasolla viime toukokuusta saakka. Afganistanin puolesta sopimuksen allekirjoitti varapakolaisministeri Alema.

Mikä takaa, että Afganistanin hallitus noudattaa sopimusta ja ottaa vastaan palautettavat afgaanit?

– Pitää luottaa toiseen joka allekirjoittaa, Risikko sanoi.

Risikon mukaan sopimus tarvittiin, jotta voidaan varautua afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun jatkossa. Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa noin 5 200 afgaania. Käsitellyistä hakemuksista vain noin joka kolmas on hyväksytty.

– Meidän täytyy varmistaa, että me pystymme hoitamaan myös nämä palautukset, Risikko sanoi.

Afganistanin avustamisesta puhutaan huomenna Brysselissä kansainvälisessä konferenssissa, johon osallistuu 70 valtion edustajat ja Afganistanin poliittinen johto. Avunantajien on tarkoitus sitoutua pitämään Afganistanin kehitysapu suunnilleen ennallaan.

Apua palautuksia vastaan?

EU:ssa halutaan kuitenkin entistä enemmän sitoa turvapaikanhakijoiden palautukset lähtömaille annettavaan kehitysapuun. Jäsenmaiden johtajat päättivät kesäkuun huippukokouksessa, että kolmansien maiden kanssa solmittavissa yhteistyösopimuksissa tulee käyttää vipuvartena kaikkia EU:n politiikkoja, kuten kehitysapua ja kauppapolitiikkaa.

Eilen maanantaina komissio ilmoitti, että EU on solminut Afganistanin kanssa poliittisen yhteisymmärryksen muuttoliikkeeseen liittyvistä asioista. Yhteisymmärryksen sisällöstä ei ole kerrottu otsikkoa enempää.

Komissiosta ei haluttu kommentoida lehtitietoja (siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan Afganistania olisi uhattu kehitysavun leikkaamisella, jos se ei ota takaisin 80 000 turvapaikanhakijaa EU:sta.

Turvallisuustilanne sallii palauttamisen

Viime päivinä Afganistanista on kuultu taas hälyttäviä uutisia, kun taliban-taistelijat ottivat haltuunsa Kunduzin kaupungin keskustan Afganistanin pohjoisosassa. Kaupungissa on käyty raskaita taisteluita talibanin ja hallituksen joukkojen välillä.

Suomen kanta on, että muualle Afganistaniin voidaan palauttaa väkeä, vaikka maassa on alueita joillla taistelut ja pommi-iskut jatkuvat.

– Arvioinnin mukaan on sellaisiakin alueita. Mutta se ei voi estää sitä, etteikö Suomesta voi palata koko maahan jos toisilla alueilla on sitten parempi paikka, Risikko sanoi.

Hän korosti, että arviointi palautuksesta tehdään jokaisen hakijan kohdalla erikseen.