Nämä USA:n varapresidentit nousivat valtaan kesken kauden – Päättivät atomipommista ja Vietnamin sodasta

Yhdeksän Yhdysvaltain varapresidenttiä on noussut presidentiksi, kun edeltäjä ei syystä tai toisesta ole istunut kauttaan loppuun.

USA:n presidentinvaali
Gerald R. Ford
Gerald Fordista tuli Yhdysvaltain presidentti Richard Nixonin erottua.AOP

Varhain keskiviikkoaamuna Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaat, demokraattien Tim Kaine ja republikaanien Mike Pence kohtaavat ainoassa vaaliväittelyssään.

Molempia pidetään värittöminä hahmoina verrattuna varsinaisiin ehdokkaisiin, mutta jos marraskuussa valittava presidentti kuolee tai muuten estyy hoitamasta virkaansa, Pence tai Kaine perii vallan.

Yhdysvaltain historiassa varapresidentti on noussut kesken kauden presidentiksi yhdeksän kertaa. Neljä kertaa istuva presidentti on kuollut luonnollisen kuoleman, neljästi presidentti on murhattu ja kerran – Richard Nixonin tapauksessa – presidentti on eronnut.

Gerald Ford

Gerald Fordista tuli presidentti, kun Richard Nixon joutui eroamaan Watergate-skandaalin takia vuonna 1974.

Ford on ainoa Yhdysvaltain presidentti, joka ei ollut alun perin tarjolla edes varapresidentiksi. Nixon oli nimittänyt Fordin varamiehekseen kongressin tuella sen jälkeen, kun hänen edellinen varapresidenttinsä Spiro Agnew oli eronnut veronkierto- ja lahjusepäilyjen takia. Jälkikäteen voi todeta, että onneksi Agnew ja Nixon joutuivat eroamaan tässä järjestyksessä.

Fordin 2,5 vuoden mittaisella presidenttikaudella kylmää sotaa liennytettiin Helsingin hengessä Etyk-kokouksessa 1975. Liennytyksestä Ford sai myös kritiikkiä Yhdysvalloissa, samoin siitä, että hän armahti edeltäjänsä Nixonin ensi töikseen. Ford hävisi demokraattien Jimmy Carterille vuoden 1976 vaaleissa.

Lyndon B. Johnson

Lyndon B. Johnson nousi presidentiksi John F. Kennedyn dramaattisen murhan jälkeen vuonna 1963. Hän vei eteenpäin Kennedyn viemiä uudistuksia, ja vuonna 1964 Johnson valittiin uudelle kaudelle suurella ääntenenemmistöllä.

Jälkikäteen Johnson muistetaan erityisesti siitä, että hän oli presidenttinä, kun Yhdysvallat päätti sekaantua voimallisesti Vietnamin sotaan. Johnson ei saanut aikaan voittoisaa strategiaa, ja sodanvastainen liike voimistui samaa tahtia amerikkalaisten tappioiden kasvaessa.

Valkoisesta talosta lähtiessään Johnson oli yksi epäsuosituimmista presidenteistä koskaan.

Harry Truman
Harry S. Trumanilla ei ole toista nimeä, vaan pelkkä välikirjain S. Se oli hänen mukaansa vanhempien kompromissi isoisien nimien Shipp ja Solomon välillä.AOP

Harry S. Truman

Harry S. Truman ehti palvella Franklin D. Rooseveltin varapresidenttinä vain muutamia viikkoja. Hän tapasi Rooseveltia harvoin eikä tiettävästi saanut tiedonantoja atomipommin kehityksestä tai siitä, miten suhteet sodan ajan liittolaiseen Neuvostoliittoon rapautuivat.

Sitten vastikään neljännen presidenttikautensa aloittanut Roosevelt sai aivoverenvuodon. Trumanista tuli presidentti 12. huhtikuuta 1945.

– Minusta tuntui kuin kuu, tähdet ja kaikki planeetat olisivat pudonneet päälleni, Truman kuvaili toimittajille Valkoisen talon julkaiseman (siirryt toiseen palveluun) elämäkerta-artikkelin mukaan.

Elokuussa Truman jo päätti siitä, että Hiroshiman ja Nagasakin kaupungit Japanissa tuhottiin atomipommeilla.

Sodan jälkeen Truman johti ulkopolitiikkaa, jonka tavoitteena oli estää Neuvostoliiton valtaa leviämästä. Kotimaassa siirtyminen pois sota-ajan säännöstelytaloudesta johti tavarapulaan ja korkeaan inflaatioon, jotka söivät presidentin suosiota.

Truman valittiin kuitenkin toiselle kaudelle 1948. Nykyään häntä pidetään yleisesti taitavana presidenttinä, joka selvisi kunnialla valtavista haasteistaan.

Calvin Coolidge

Calvin Coolidgen edeltäjä presidenttinä oli Warren Harding, joka kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1923. Coolidge oli omana aikanaan suosittu presidentti, joka kuitenkin menetti kansansuosionsa kausiensa jälkeen. Myös historioitsijat pitävät hänen ansioitaan vaatimattomina.

Toimittaja Walter Lippmann huomautti jo vuonna 1926, että Coolidgen poliittinen nerokkuus piili siinä, että hän ei tehnyt käytännössä mitään. Se sopi 1920-lukulaisille mainiosti. Vuoden 1929 pörssiromahduksen jälkeen moni oli tosin toista mieltä.

Coolidge esiintyi paljon julkisuudessa, piti ensimmäisenä presidenttinä radiopuheen ja suostui valokuvattavaksi esimerkiksi intiaanipäähineessä. Small talkia Coolidge kuitenkin inhosi.

Theodore Roosevelt
Theodore Roosevelt on edelleen Yhdysvaltain nuorin presidentti. Hän oli valtaan noustessaan 42.AOP

Theodore Roosevelt

Nousevasta poliitikosta Theodore Rooseveltista tuli Yhdysvaltain nuorin presidentti 42-vuotiaana vuonna 1901. Hän seurasi tehtävässä William McKinleyä, joka murhattiin.

Rooseveltia on kutsuttu Yhdysvaltain ensimmäiseksi moderniksi presidentiksi, sillä hän laajensi presidentin valtaoikeuksia tuntuvasti. Rooseveltin käsitys oli, että presidentin valta kattaa kaiken paitsi ne asiat, joihin häntä on erikseen kielletty puuttumasta.

Työläisten asemaa parantanut Roosevelt oli erittäin suosittu presidentti kansan parissa, ja hänet valittiin toiselle kaudelle vuonna 1904. Lisäksi hänet muistetaan perustamistaan suurista luonnonsuojelualueista. Hän sai myös Nobelin rauhanpalkinnon roolistaan Venäjän ja Japanin sodan rauhanneuvotteluissa.

Ulkopolitiikassa Roosevelt kannatti Yhdysvaltain entistä aktiivisempaa roolia maailmalla. "Puhu lempeästi ja kanna isoa keppiä", Roosevelt sanoi usein.

Chester Arthur

Varapresidentti Chester Arthurin välit presidentti James Garfieldiin olivat lähes katkenneet erään virkanimityksestä nousseen kiistan vuoksi, kun Garfield salamurhattiin ja Arthur olikin yhtäkkiä presidentti.

Arthur oli noussut varapresidentiksi New Yorkin korruptoituneen virkakoneiston läpi. Presidenttinä hän osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Arthur ei pelannutkaan vain omiensa pussiin, vaan hän oli halukas ja kyvykäs viemään läpi uudistuksia.

Arthurin kaudella säädettiin laki, joka määräsi, että julkiseen virkaan pitää nimittää ansioiden, ei suhteiden perusteella.

Andrew Johnson
Andrew Johnson nousi hirsimökin pojasta presidentiksi.AOP

Andrew Johnson

Andrew Johnson seurasi presidenttinä Abraham Lincolnia, joka salamurhattiin heti Yhdysvaltain sisällissodan päätyttyä 1865. Johnson nousi presidentiksi hyvin tärkeällä hetkellä: hän sai vastuun sisällissodan hävinneiden etelävaltioiden uudistamisesta.

Johnsonia pidetään kuitenkin yhtenä Yhdysvaltain historian huonoimmista presidenteistä. Hänen olisi pitänyt valvoa, että etelävaltiot todella lopettavat mustien orjuuttamisen, kuten perustuslakiin oli sisällissodan päätteeksi kirjattu.

Rotujen eriarvoisuuteen uskonut Johnson antoi etelävaltioiden kuitenkin säätää uusia mustien oikeuksia rajoittavia lakeja, jotka esimerkiksi määräsivät heille hyvin epäedullisia työsopimuksia.

Pohjoisissa osavaltioissa tyrmistyttiin, ja Johnsonin yli jyrättiin poikkeuksellisella tavalla: ensimmäistä kertaa kongressi sääti tärkeän lain presidentin tahdon vastaisesti.

Millard Fillmore

Whig-puoluetta edustanut Millard Fillmore oli Yhdysvaltain presidenteistä viimeinen, joka ei kuulunut republikaaniseen tai demokraattiseen puolueeseen. Hän nousi varapresidentin paikalta maan johtoon sen jälkeen, kun presidentti Zachary Taylor kuoli 1850, mahdollisesti koleraan.

Fillmoren kaudella orjuuskysymys jakoi Yhdysvaltoja. Presidentti yritti saada aikaan kompromissia eri näkemysten välille, mutta lopputuloksena juuri kukaan ei ollut tyytyväinen ja jakolinjat vain syventyivät.

Fillmoren oma puolue ei tahtonut häntä ehdokkaakseen enää seuraavissa vaaleissa. Hän kuitenkin pyrki presidentiksi vielä vuonna 1856 maahanmuuttoa vastustaneen Amerikkalaisen puolueen ehdokkaana. Puolue tunnettiin yleisesti Know nothing- eli En tiedä mitään -liikkeenä. Nimi johtui siitä, että liike syntyi salaseurana, jonka jäsenet eivät saaneet kysyttäessä myöntää tietävänsä siitä mitään.

Know nothing -liike sai voimaa laajan maahanmuuton nostattamista peloista. Erityisesti Irlannista ja Saksasta tulevia katolilaisia maahanmuuttajia pidettiin paavinuskonsa vuoksi uhkana. Suhteellisen pian erimielisyydet orjuudesta kuitenkin hajottivat puolueen.

John Tyler
John Tylerin oma puolue erotti hänet presidenttikauden aikana.AOP

John Tyler

Virginialainen aristokraatti John Tyler oli ensimmäinen varapresidentti, joka nousi presidentiksi kesken kauden. Hänen edeltäjänsä William Harrison kuoli hiukan yli kuukausi virkaanastumisensa jälkeen, todennäköisesti keuhkokuumeeseen.

Harrison on Yhdysvaltain lyhytaikaisin presidentti. 68-vuotias Harrison oli sairastunut pidettyään kaksituntisen virkaanastujaispuheen ulkona maaliskuisessa säässä, ilman takkia tai hattua.

Nykyajasta katsoen Tylerilla on merkitystä siinä, että hän loi käytännöt, joita noudatetaan, jos presidentti kuolee virassa. Tyler järjesti itselleen välittömästi virkavalan vannomistilaisuuden ja piti kiinni siitä, että hänellä on täydet valtuudet hoitaa presidentin tehtävää.

Tyler joutui virkakaudellaan pahoihin riitoihin Whig-puolueensa kanssa. Lopulta puolue erotti Tylerin ja koko hallitus ulkoministeriä lukuun ottamatta erosi protestina.

Presidenttikautensa jälkeen lähes vararikkoon joutunut Tyler palasi plantaasilleen ja kannatti myöhemmin etelävaltioiden eroa Yhdysvalloista.

Lähteet: Encyclopaedia Britannica, Miller Center of Public Affairs, Whitehouse.gov, Harry S. Truman Library & Museum