Kajaanin pääpostille etsitään yrittäjää – omat myymälät kannattamattomia

Posti haluaa myymälänsä yrittäjävetoisiksi. Kajaanin pääpostille ei uskota vielä tämän vuoden puolella löytyvän yrittäjää.

posti
Postin myymälä Kajaanissa.
Kajaanin pääposti sijaitsee tällä hetkellä Kalevankadulla.Laura Tolonen / Yle

Koko Pohjois-Suomessa on tällä hetkellä enää muutama postin oma myymälä. Yksi niistä sijaitsee Kajaanissa. Postin Pohjois-Suomen aluepäällikön Martti Pitkäahon mukaan tilanne on kuitenkin muuttumassa nopealla aikataululla, sillä postin palvelut ovat siirtyneet yrittäjävetoisiksi jo valtaosassa Suomen paikkakunnista.

Myös Kajaanin pääpostin toiminta halutaan saada mahdollisimman pian uuden yrittäjän käsiin. Silloin postin toiminta jatkuu todennäköisesti yrittäjän omissa tiloissa.

– Taustalla on se, että postin oman myymälän toiminta on kannattamatonta, Pitkäaho sanoo.

Pohjois-Suomessa Postin omat myymälät säilytetään ainoastaan Rovaniemellä ja Oulussa.

Pääposti yrittäjävetoiseksi ensi vuoden puolella

Kajaanin pääpostin toimialue ehti laajeta ennen lopullista sulkemista. Nakertajan ja Lehtikankaan postien asiakkaat asioivat tällä hetkellä keskustassa. Nakertajassa posti palveli Siwan yhteydessä elokuuhun saakka. Lehtikankaan postin toiminta loppui kuluvan viikon maanantaina S-marketissa.

– Uusia yrittäjiä ei ole löytynyt jatkamaan toimintaa. Postin toiminnot on yhdistetty lähimpään toimivaan postiin, joka on tässä tapauksessa Kajaanin keskustassa, aluepäällikkö Martti Pitkäaho kertoo.

Aina löytyy useita halukkaita.

Martti Pitkäaho

Pääpostin tulevan pyörittäjän etsintä on jo vauhdissa. Pitkäahon mukaan uuden yrittäjän löytyminen enää tämän vuoden puolella on epätodennäköistä.

– Muutos tulee menemään ensi vuoden puolelle. Aikataulu oli vuosille 2015–2018 silloin kun postin omia myymälöitä lähdettiin ulkoistamaan ja käytiin yt:t.

Prosessi on vielä valtakunnallisestikin kesken.

– Viimeiset myymälät muuttuvat yrittäjävetoisiksi vuoden 2018 alussa, Pitkäaho ennakoi.

Asiakkaiden tarpeet muuttuneet rajusti

Kajaanissa postin toimipisteitä löytyy pääpostin lisäksi S-ryhmän ja Keskon myymälöiden yhteydessä.

Tällä hetkellä Kajaanissa on Postin oman myymälän lisäksi kaksi asiamiespostia, Komiaholla ja Lohenpyrstön alueella. Lisäksi Postilla on Kajaanin keskustan alueella kolme pakettiautomaattia.

Pakettiautomaatti
Pakettiautomaattien käyttö on lisääntynyt huomattavasti.Jonna Karjalainen / Yle

Pakettiautomaattien lisääntynyt käyttö kielii myös asiakkaiden tarpeiden muuttumisesta. Postissa halutaan asioida myös iltaisin ja viikonloppuisin.

– Nämä ovat ne syyt, jotka painavat vaakakupissa, sanoo Postin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Martti Pitkäaho.

Pitkäahon mielestä yritykset ovat ottaneet postin mielellään osaksi yritystoimintaansa.

– Näissä ei ole ollut minkäänlaisia vaikeuksia. Postin ottaminen oman yrityksen yhteyteen kiinnostaa yrittäjiä. Aina löytyy useita halukkaita, Pitkäaho sanoo.

Kannattavuutta tarkastellaan toimipaikoittain

Miksi sitten esimerkiksi Kajaanin Lehtikankaan S-marketissa päädyttiin asiamiespostin toiminnan lopettamiseen?

Osuuskauppa Maakunnan toimialajohtaja Arto Mustonen sanoo, että tilannetta ja postipalvelujen kannattavuutta tarkastellaan aina toimipaikoittain. Lehtikankaalla halutaan keskittyä oman palvelutarjonnan kehittämiseen.

– Päätös tehtiin myymälän uudistamisen yhteydessä, Mustonen kertoo.

Muutos tulee menemään ensi vuoden puolelle.

Martti Pitkäaho

Monissa liikepaikoissa postipalvelujen ottaminen kaupan oheen on kannattavaa ja tuo Mustosen mukaan parhaimmillaan isoja synergiaetuja. Esimerkiksi maaseudulla postin palvelut osana kaupan valikoimaa toimivat hyvin.

– Se on loogista ja luonnollista, hän summaa.