Kolumbian äänestystulos järkytti – mutta sodan osapuolet jatkavat rauhanetsintää

Hallituksen ja sissiliike FARC:in edustajat pitivät kriisineuvottelun Havannassa. FARC pitää kiinni tulitauosta ja sanoo yhä uskovansa rauhantiehen.

Opiskelijat kampanjoimassa rauhansopimuksen puolesta. Sen kannattajat kuitenkin hävisivät niukasti äänestyksen. Kuva: Leonardo Munoz / EPA

Kolumbian hallitus ja sissiliike FARC:in edustajat olivat tänään tiistaina keskusteluyhteydessä pohtimassa sitä, kuinka pelastaa neljä vuotta valmisteltu rauhansopimus. Hallituksen ja FARC:in solmima rauhansopimus tuli yllättäen torjutuksi kansanäänestyksessä viikonloppuna.

Äänestystulos äärimmäisen tiukka: 50,2 prosenttia äänestäneistä sanoi "ei" rauhansopimukselle. Äänestysprosentti oli alhainen, noin 37.

Hallituksen pääneuvottelijat tapasivat Havannassa FARC:in edustajat. FARC on ilmoittanut pitävänsä kiinni tulitauosta äänestystuloksesta huolimatta.

FARC:in johtaja: Peli ei ole menetetty

FARC:in johtaja Rodrigo Londono - paremmin tunnettu nimellä Timochenko - sanoo, että järjestö on valmis korjailemaan sopimusluonnosta.

–Tulos ei tarkoita, että taistelu rauhan puolesta olisi menetetty, Timochenko sanoi.

Rauhansopimuksen pelastamisen arvellaan kuitenkin olevan pitkä ja mutkikas prosessi. Kolumbian ulkoministerin Maria Angela Holguinin mukaan päätös sopimuksen pelastamisesta on FARC:in käsissä.

"Sopimus liian myönteinen sisseille"

Yleinen arvio on, että sekä sopimuksen puolesta että vastaan äänestäneet haluavat rauhaa. Ei-puolen katsotaan voittaneen siksi, että sopimusta pidettiin liian armeliaana sisseille.

Ilmeisesti ei pidetty oikeudenmukaisena sitä, että sissijohtajat olisivat välttyneet vankilatuomioilta ja että FARC olisi saanut paikkoja parlamentissa laillisena puolueena. Järjestö on kuitenkin syyllistynyt joukkomurhiin, sieppauksiin, kiristykseen ja huumekauppaan.

Rauhansopimuksen torjumisen puolesta kampanjoinut entinen presidentti Alvaro Uribe haluaa nyt myötävaikuttaa uuden sopimusluonnoksen syntyyn. Hän sanoo olevansa valmis osallistumaan neuvotteluihin uudesta sopimuksesta.

Presidentti Juan Manuel Santosille kansanäänestyksen tulos oli raskas isku. Santos tapaa huomenna Uriben – nykyinen ja entinen presidentti yrittävät saada kriisiin ajautuneen rauhanprosessin takaisin raiteilleen.

Sodan kokeneet seudut rauhan kannalla

Yksi jakolinja kansanäänestyksessä oli varakkaamman kaupunkiväestön ja väkivallasta pahemmin kärsineen maaseudun välillä.

Sodan kokeneilla alueilla äänestettiin innokkaammin rauhansopimuksen puolesta. Kaupunkilainen Kolumbia, joka on seurannut konfliktia enemmän uutisista, äänesti vastaan. Sodasta etäämmällä pysyneet pitivät rauhanehtoja siis liian anteliaina sisseille.

Kolumbian sisällissota on kestänyt 52 vuotta ja siinä on kuollut arviolta 220 000 ihmistä.