YK: Jemeniin tarvitaan kiireellistä apua

Vakavan humanitäärisen hädän lisäksi Jemenin tilannetta mutkistaa kapinallisten ilmoitus kilpailevasta hallituksesta. Kapinalliset ilmoittivat tiistaina muodostaneensa uuden hallituksen Sanaan kaupungissa, mikä luonnollisesti vaikeuttaa maan poliittista tilannetta lisää.

Ulkomaat
Kiharatukkainen poika istuu raunioiden päällä katsoen surullisena kameraan. Hänellä on yllään tumma takki, ylöskäärityt housut ja sandaalit. Taustalla näkyy aikuisia ja pala pystyyn jäänyttä seinää. Kauempana on vihreä kukkula ja vuoristoista maisemaa.
Jemeniläispoika istui raunioilla Sanaassa 11. elokuuta. Saudi-Arabian ilmaiskun kerrotaan tuhonneen talon.Yahya Arhab / EPA

YK:n mukaan jemeniläiset tarvitsevat kiireellistä suojelua ja humanitääristä apua, kertoo uutistoimisto AP.

Neljä viidestä jemeniläisestä on humanitäärisen avun tarpeessa. He tarvitsevat ruokaa, puhdasta vettä ja muuta hätäapua.

– Tilanne on todella vaikea kaikilla mittareilla mitattuna. Olen erityisen huolestunut terveydenhuollosta, sillä suurin osa järjestelmästä ei toimi tai toimii vain osittain. Tuhannet jemeniläiset eivät pääse tarvitsemaansa perusterveydenhuoltoon, sanoo YK:n apulaispääsihteeri ja humanitäärisen avun koordinaattori Stephen O’Brien.

O’Brienin mukaan avustusjärjestöt ovat valmiita auttamaan, mutta niille on järjestettävä ”turvallinen ja esteetön pääsy”.

Kapinalliset muodostivat kilpailevan hallituksen

Huthi-kapinalliset ovat muodostaneet tiistaina ”kansallisen pelastuksen” hallituksen, joka kilpailee maassa kansainvälisesti tunnustetun Abedrabbo Mansour Hadin hallinnon kanssa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kapinalliset nimittivät sunnuntaina Abdel Aziz Ben Habtoorin muodostamaan hallitusta kapinallisten hallussa olevassa Sanaassa tavoitteenaan muodostaa 27 ministerin hallitus. Asiasta kertoo kapinallisten korkein poliittinen neuvosto, joka muodostettiin heinäkuussa. Kapinallisten lisäksi valtuustoon kuuluu myös ex-presidentti Ali Abdullah Saleh.

Kapinallisten uusi pääministeri Ben Habtoor on entinen satamakaupunki Adenin kuvernööri ja kansankongressin jäsen. Ulkoministeriksi on nimetty ex-ulkoministeri Abu Bakr al-Kerbi ja puolustusministeriksi Hussein Nagi Khairan.

Kapinallishallitukseen on nimetty myös viisi naista, enemmän kuin koskaan maan historiassa.

Kapinallisten ilmoitus kilpailevasta hallituksesta todennäköisesti vain mutkistaa maan poliittista tilannetta. Ratkaisun löytyminen on ollut hankalaa ennen kahden hallituksen kilpailuasetelmaakin.

Maassa on ollut monivuotinen sekasorto

Pohjois-Jemenin huthikapinalliset valtasivat maan pääkaupungin Sanaan syyskuussa 2014. Kapinalliset hajottivat parlamentin ja panivat hallituksen ja presidentin kotiarestiin. Presidentti Abedrabbo Mansour Hadi ja hallitus pakenivat reilu vuosi sitten ensin Etelä-Jemeniin ja sieltä rajan yli Saudi-Arabiaan.

Saudi-Arabian johtama arabiliittouma aloitti viime vuoden keväällä ilmapommitukset kapinallisia vastaan. Myöhemmin Saudi-Arabia lähetti Jemeniin myös maajoukkoja. Myös Yhdysvallat on tukenut Hadin joukkoja.

Hadi palasi Jemenin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Adeniin sen jälkeen, kun kapinalliset oli onnistuttu häätämään eteläisistä maakunnista. Hadi teki Adenista tilapäisesti pääkaupungin. Pohjoinen on edelleen kapinallisten hallussa.

YK:n mukaan yli 6 600 ihmistä on kuollut Jemenin konfliktissa sen jälkeen, kun koalitio aloitti ilmaoperaationsa maaliskuussa 2015. Kuolleiden joukossaan on myös siviilejä.

Jemenin sodassa on kuollut jo yli 10 000 ihmistä ja yli kolme miljoonaa on joutunut jättämään kotiseutunsa.

Epävakaan ja köyhän Jemenin kaaottinen tilanne on antanut islamistijärjestöille tilaisuuden laajentaa vaikutusvaltaansa. Erityisesti Al-Qaidan ja Isisin arvioidaan saaneen maassa vahvan aseman.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset