Hurrikaani Matthew on aiheuttanut jo ainakin seitsemän ihmisen kuoleman

Dominikaanisessa tasavallassa on kuollut neljä ihmistä ja ainakin kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen Haitissa hirmumyrskyn seurauksena. Yhdysvalloissa on julistettu hätätila moneen osavaltioon.

Ulkomaat
Hurrikaani Matthew.
NASA / EPA

Hurrikaani Matthew on tappanut ainakin seitsemän ihmistä. Heistä neljä menehtyi Dominikaanisessa tasavallassa ja ainakin kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen Haitissa.

Ainakin neljä ihmistä kuoli, kun hurrikaani iskeytyi Dominikaaniseen tasavaltaan, kertovat maan viranomaiset. Kuolleista kolme oli lapsia.

Viranomaiset ovat joutuneet evakuoimaan noin 800 henkilöä Dominikaanisessa tasavallassa. Lisäksi lähes 18 000 on hakeutunut perheen tai ystävien suojaan.

Hirmumyrsky iski Haitin rannikolle yli 60 metrin sekuntinopeudella ja aiheutti pahoja tuhoja. Floridassa toimiva Kansallinen hurrikaanikeskus sanoo Matthewn iskeneen Haitiin "äärimmäisen vaarallisella" voimalla.

Voimakas hirmumyrsky Matthew on edennyt Kuuban itärannikolle, jossa tuulee rajusti ja aallot ovat poikkeuksellisen korkeita.

Yhdysvalloissa varaudutaan hurrikaani Matthewin tuloon

Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan kuvernööri Nikki Haley on julistanut osavaltioon hätätilan hirmumyrsky Matthewn takia. Matthewn odotetaan iskevän Pohjois-Carolinaan lauantaina. Noin miljoonan ihmisen evakuointi aloitetaan myrskyn alta keskiviikkona.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto puolestaan ilmoitti, että vaikka Charlestonin satama on edelleen auki, suurien valtamerialuksien pitäisi tehdä suunnitelmia satamasta poistumiseksi.

Georgian kuvernööri Nathan Deal on myös julistanut hätätilan 13 rannikon maakuntaan hurrikaanin vuoksi.

Hirmumyrsky aiheuttaa muutoksia myös Yhdysvaltain lentoliikenteeseen.

Myrskyn voimakkuudeksi on luokiteltu neljä viisiportaisella asteikolla. Matthewn sanotaan olevan Karibianmeren pahin hurrikaani lähes vuosikymmeneen.

Lähteet: AP, AFP