Santos ja Uribe tapaavat edistääkseen rauhan saamista Kolumbiaan

Kolumbian presidentti hakee ratkaisua monella taholla kansan niukan enemmistön hylättyä viikonloppuna elokuussa solmitun rauhansopimuksen.

Ulkomaat
Juan Manuel Santos
Juan Manuel SantosMauricio Duenas Castaneda / EPA

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos yrittää edelleen saavuttaa rauhan maahan. Presidentti tapaa keskiviikkona edeltäjänsä ja pääkilpailijansa Álvaro Uriben keskustellakseen rauhan saamisesta FARC-sissien kanssa.

Santos ymmärtää, että kiistan molemmat osapuolet tarvitsevat nyt apua, jota entinen presidentti pystyy antamaan. Muutoin neuvoteltu rauhansopimus romahtaa kokonaan.

Santos ja Uribe keskustelivat puhelimitse jo tiistaina, mutta tapaavat kasvokkain presidentinlinnassa keskiviikkona. Tapaamisen uskotaan olevan ensimmäinen kohtaaminen vuosiin. Uribea on syytetty liian lempeästä suhtautumisesta vasemmistolaiseen sissiliikkeeseen.

Santos pyrkii saamaan rauhansopimuksen. Hän nimesi rauhanneuvottelijoita maanantaina jatkamaan hätäneuvotteluja opposition kanssa ja hakemaan kompromissia tilanteeseen. Hän toimii myös itse, muun muassa tapaamalla Uriben.

Uusi neuvottelutulos tarkoittaisi todennäköisesti kovempia ehtoja kapinallisille kuin mitä elokuussa saavutettu sopimus sisälsi.

Presidentti Santosin mukaan solmittu tulitauko päättyy 31. lokakuuta.

Kansalaiset torjuivat niukalla enemmistöllä hallituksen ja FARC:in solmiman rauhansopimuksen kansanäänestyksessä viikonloppuna. Tulos tuli yllätyksenä. Lopputulos oli äärimmäisen tiukka: 50,2 prosenttia äänestäneistä sanoi "ei" rauhansopimukselle. Äänestysprosentti oli alhainen, noin 37.

Kolumbian sisällissota on kestänyt 52 vuotta ja siinä on kuollut arviolta 220 000 ihmistä.

Lähteet: AP, AFP