1. yle.fi
  2. Uutiset

MT: Sambian maataloustuottajilta peritään takaisin kehitysapua – toiminnanjohtajaa epäillään petoksista

Yhteensä väärinkäytökset voivat nousta lähes kolmeen miljoonaan euroon. Ulkoministeriön mukaan kehitysyhteistyövarojen takaisinperinnässä saatetaan päätyä kohtuullistamiseen.

Kotimaan uutiset

Sambian maataloustuottajajärjestö ZNFU on käyttänyt väärin Suomen ja Ruotsin maksamia kehitysyhteistyövaroja, kertoo Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun).

Lehden maanantaina 3.10. julkaiseman uutisen mukaan tilintarkastusyhtiö KPMG teki kesäkuussa ulkoministeriön tilauksesta selvityksen ZNFU:n varainkäytöstä. KPMG:n raportin mukaan väärinkäytöksiä on selkeästi tapahtunut.

Yhteensä väärinkäytökset voivat nousta 2,9 miljoonaan euroon vuosina 2014–2015. Ulkoministeriön mukaan ZNFU on maksanut ylisuuria palkkoja ja tehnyt hankintoja, joille ei ole perusteita.

Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston lähetystöneuvos Harri Sallinen kertoi Maaseudun Tulevaisuudelle, että Suomi ja Ruotsi aikovat periä takaisin käytettyjä varoja.

Sambian väärinkäytös on poikkeuksellisen suuri aiempiin takaisinperintöihin verrattuna. Yleensä takaisinperittävät summat vaihtelevat tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin.

Järjestön johtoa epäillään rötöksistä

Sambian tutkintaviraston DEC:in mukaan petosten pääepäiltyjä ovat ZNFU:n toiminnanjohtaja ja entinen puheenjohtaja.

Toiminnanjohtajan epäillään käyttäneen kehitysyhteistyövaroja muun muassa maatilansa maisemointi- ja puutarhatöihin sekä kalustehankintoihin.

Lisäksi epäselvyyksiä on toiminnanjohtajan ja tämän vaimon automenoissa ja ZNFU:n taloushallinnossa.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan petoksista epäillyllä toiminnanjohtajalla on läheiset yhteydet Sambian presidenttiin ja maata hallitsevaan PF-puolueeseen.

Sambialaisten tiedotusvälineiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan järjestön taloudessa voi olla epäselvyyksiä yhteensä jopa viiden miljoonan euron arvosta.

ZNFU:n tulevaisuus on vaarassa väärinkäytösten takia. Lähetystöneuvos Sallinen kertoi Maaseudun Tulevaisuudelle, että siksi kehitysyhteistyövarojen takaisinperinnässä voidaan päätyä jonkinlaiseen kohtuullistamiseen.

Lue seuraavaksi