Kelakorvausta vai ei? Asiakkaiden huoli ja hämmennys on huomattu apteekissa

Tammikuussa totuteltiin 50 euron omavastuuseen ja pian edessä on uusia muutoksia. Apteekissa varaudutaan siihen, että alkuvuonna asiakkailla on paljon kysyttävää.

lääkkeet
Ostotapahtuma apteekissa.
Vuodenvaihde tuo usein muutoksia apteekkien käytäntöihin. Toni Määttä / Yle

Lääkkeiden kelakorvausten ja korvausjärjestelmien muutokset hämmentävät tai huolestuttavat apteekkien asiakkaita aika ajoin. Kun lääkäri määrää reseptilääkkeen, saa asiakas apteekin tiskillä kelakorvauksen tai joutuu joskus maksamaan kaiken itse.

Kajaanin Veturi -apteekin apteekkarin Merja Niskasen mukaan suurimmat muutokset korvauksiin tai menettelyihin tulevat vuoden vaihteessa, mutta muutoksia voi tulla myös vuoden varrella.

Yllätyksiä voi tulla esimerkiksi tilanteessa, jossa lääke on ollut aiemmin korvattava, mutta korvaus on pienentynyt tai jopa kokonaan poistunut. Lääkkeestä voi saada Kelalta 40 prosentin peruskorvauksen tai erityiskorvausta 65 tai 100 prosenttia.

Vielä tulee vastaan asiakkaita, joilla omavastuusumma ei ole niin sanotusti korkattu.

Merja Niskanen

– Hintahan kiinnostaa aina. Kela korvaa Suomessa lääkkeistä aika hyvin, joten jos tilanne on yhtäkkiä muuttunut, kyllä se aiheuttaa ihmetystä ja harmia, toteaa Niskanen.

Esimerkiksi lääkärin määräämät yskänlääkkeet tai silmätulehduksia hoitavat antibioottivalmisteet eivät ole muutamaan vuoteen olleet korvausten piirissä.

– Myös ennaltaehkäisevään käyttöön tarkoitetut valmisteet ovat useimmiten sellaisia, että ne eivät ole korvattavuuden piirissä. Yksi esimerkikki on naisten ehkäisyvalmisteet, jotka olivat viimeksi korvattavia todella kauan sitten.

Apteekilla ei ole sanavaltaa

Pääsääntöisesti reseptivapaat lääkkeet eivät ole Kelan korvausten piirissä, mutta niissäkin on poikkeuksia. Tavallinen kansalainen on oman lääkkeensä tilanteesta vaihtelevasti kärryillä.

– Hyvin tai vähemmän hyvin, muotoilee Niskanen.

– Mutta nämä asiathan selvitetään asiakaspalvelutilanteessa ennen kuin lopullinen ostopäätös tehdään, hän lisää.

Lääkkeitä.
Asiakkaalle voi tulla yllätyksenä se, ettei kaikista reseptilääkkeistä saakaan kelakorvausta.Yle

Toisinaan lääkkeen hinta tai sen korvaus tuntuu asiakkaasta kohtuuttomalta tai epäoikeudenmukaiselta. Vaikka apteekilla ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa reseptilääkkeiden tai reseptivapaiden lääkkeiden hintoihin, yritetään tilanteeseen löytää tyydyttävä ratkaisu.

– Tilanne katsotaan yhdessä asiakkaan kanssa. Mietitään minkä kokoinen pakkaus laitetaan tai katsotaan, onko joku korvaava valmiste edullinen.

Miksi lääkkeestä ei saa kelakorvausta?

Asiakkaalle voi tulla yllätyksenä myös se, ettei kaikista reseptilääkkeistä saakaan kelakorvausta. Syynä voi olla olla se, ettei lääkeyritys ole hakenut tuotettaan Kelan korvausjärjestelmään tai Lääkkeiden hintalautakunta on hylännyt hakemuksen.

Vaikka lääkefirmat usein hakevat tuotteitaan kelakorvattaviksi, aina näin ei käy. Jos lääkeyritys ei hae valmisteelleen korvattavuutta, se voi muun muassa hinnoitella lääkkeensä vapaasti.

Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Lääkkeiden hintalautakunta päättää mitkä lääkkeet ovat kelakorvattavia, mihin korvausluokkaan ne kuuluvat ja millä tukkuhinnoilla niitä saa myydä.

Sen päätökset tehdään sairausvakuutuslaissa säädetyin perustein.

Tietoa oman lääkkeen kelakorvauksen tilanteesta saa apteekista tai lääkäriltä. Asian voi tarkistaa kätevästi myös netissä Kelan lääkehaulla. (siirryt toiseen palveluun)

Loppuvuosi on apteekissa jännittävää aikaa

Alkuvuosi on sekä apteekin henkilökunnan että asiakkaiden kannalta vuoden haastavinta aikaa, kun tutustutaan uusiin käytäntöihin.

Esimerkiksi vuoden 2016 alusta alkaen käyttöön tuli kaikkia reseptilääkkeiden ostajia koskeva 50 euron vuotuinen omavastuu. Suurimmalle osalle viidenkympin omavastuu on jo tuttu juttu, mutta ei kaikille.

– Vielä tulee vastaan asiakkaita, joilla tämä omavastuusumma ei ole niin sanotusti korkattu, mutta minusta tuntuu että asia on hyväksytty, että tänä vuonna tällainen juttu.

Lääkepurkkeja apteekin hyllyllä
Toisinaan lääkkeen hinta tai sen korvaus tuntuu asiakkaasta kohtuuttomalta tai epäoikeudenmukaiselta.Heikki Rönty / Yle

Nyt hallitus hakee lääkesäästöjä esimerkiksi leikkaamalla kakkostyypin diabeteksen tablettilääkkeiden korvauksia. Hallitus suunnittelee, että ensi vuonna tablettivalmisteiden korvausluokka muuttuisi, jolloin korvaus olisi 100 prosentin sijaan 65 prosenttia. Insuliinit sen sijaan jäisivät ylemmän erityiskorvauksen piiriin.

Apteekissa huoli on huomattu.

– Kyllä se varmasti lisää monella kuluja. Tablettivalmisteissa on myös hinnakkaampia lääkkeitä, eli kyllähän se aiheuttaa sen, että yhä useampi joutuu maksamaan 600 euron hintakattoon asti lääkkeistä.

Apteekissa seurataan hallituksen kaavailuja tarkoin, sillä vuodenvaihteen jälkeen on jälleen apteekin henkilökunnan vastuulla selvittää muutokset asiakkaille. Asiointiin saattaa kulua tovi jos toinenkin.

Niskasen mielestä muutokset olisi tärkeä tietää hyvissä ajoin. Joskus käy niin, että lopullinen tieto muutoksista tulee apteekkiin vasta joulukuussa.

– Varsinkin tässä vaiheessa kun vielä on epäselvää, että mitä ne muutokset tarkasti ottaen ovat. Tästä on huolenaiheita asiakkailla ja samoin meillä.