1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Vapo etsii mahdollisuuksia vedenpuhdistuksesta – Uusi tehdas työllistää 200 ihmistä

Valtionyhtiö Vapo sijoittaa 50 miljoonaa euroa uuteen laitokseen, joka sijoitetaan yhtiön mukaan joko Haapavedelle, Ilomantsiin tai Seinäjoelle.

Valtaosa maailman teknisistä hiilistä kuten aktiivihiilestä, hiilikuidusta ja hiilimustasta tehdään nykyisin öljystä ja kivihiilestä. Vapo aikoo hyödyntää turvetta. Kuvassa aktiivihiilimurusia. Kuva: Vapo Carbons

Turve-energian tuotannosta tunnettu valtionyhtiö Vapo aikoo sijoittaa 50 miljoonaa euroa uuteen tehtaaseen. Se ennakoi tehtaan työllistävän 200 ihmistä. Mahdollisina paikkoina uudelle tehtaalleen se mainitsee Pohjois-Pohjanmaan Haapaveden, Pohjois-Karjalan Ilomantsin tai Etelä-Pohjanmaan Seinäjoen.

Vapo aikoo hakea lupia kaikille kolmelle paikkakunnalle. Ne valikoituivat, koska kaikkien niiden lähistöllä on yhtiön mukaan riittävät raaka-ainevarat eli turvetta. Ilomantsissa ja Haapavedellä Vapolla on jo voimalaitokset.

Päätös ensimmäisten tuotantolaitosten rakentamisesta tehdään ensi vuonna, yritys kertoo. Vapo suunnittelee, että uudessa tuotantolaitoksessa olisi prosessi- ja energiantuotantoyksiköt. Rakennettava laitos tuottaa kymmeniä tuhansia tonneja teknistä hiiltä vuosittain.

Yhtiön mukaan teknisten hiilten tuotantoyksikkö työllistää valmistuttuaan noin 200 ihmistä jalostuksessa ja raaka-aineketjussa. Rakennusvaiheessa kyse on sadoista henkilötyövuosista.

Teknistä hiiltä turpeesta

Valtaosa maailman teknisistä hiilistä kuten aktiivihiilestä, hiilikuidusta ja hiilimustasta tehdään nykyisin öljystä ja kivihiilestä. Vapo aikoo hyödyntää turvetta.

Aktiivihiiltä käytetään esimerkiksi veden ja kaasujen puhdistuksessa. Hiilikuidut puolestaan on todettu hyödyllisiksi esimerkiksi keveissä mutta lujissa rakenteissa muun muassa urheiluvälineissä. Hiilimustaa käytetään väriaineena.

Teknisten hiilten markkina on erittäin lupaava kasvavien ilman- ja vedenpuhdistustarpeiden vuoksi.

Mia Suominen

– Teknisten hiilten markkina on erittäin lupaava kasvavien ilman- ja vedenpuhdistustarpeiden vuoksi, kuvailee Vapon uusien liiketoimintojen kehittämisestä vastaava johtaja Mia Suominen.

Aluksi Euroopan markkinoille

Yhtiö tähtää teknisten hiilten markkinoille. Maailmanmarkkinan kooksi arvioidaan 40 miljardia euroa. Viime aikoina ala on kasvanut kymmenisen prosenttia vuodessa. Vapo kertoo tähtäävänsä aluksi Euroopan markkinoille, joka on noin viidennes maailmanmarkkinoista.

Vapon perinteinen ala, turvetuotanto, aiheuttaa muun muassa pienhiukkaspölyä ja vesistön kuormittumista.