Parisuhdevinkit tulvivat televisiosta kotisohville – yhä useammin pariterapiaan hakeutuu mies

Pariterapian häpeän tai pelon leima on viime vuosina hälvennyt. Yksi syy tähän on television lukuisat parisuhdeohjelmat.

parisuhde
Miehen ja naisen varjot vierekkäisillä seinillä.
Arja Lento / Yle

Kun parisuhde muuttuu ja kotona tekee mieli paukutella ovia, yhä useammin tilanteeseen uskalletaan hakea apua. Kirkon perheneuvonta on valtakunnallisesti suurin toimija puhtaasti parisuhdeavun tarjoajana. Tilastoista käy ilmi, että joko avuntarve on lisääntynyt tai avun hakemisen kynnys madaltunut, koska avunhakijoiden määrä on viime vuosina kasvanut.

– Avun hakemista parisuhdeongelmiin koetaan yhä vähemmän häpeälliseksi. Myös yhä useammin apua hakee mies, sanoo Tampereen perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvontatyön johtaja Heikki Syrjämäki.

Viime vuonna reilut 18 000 haki apua perheasioiden neuvottelukeskuksista. Eniten kirkon parisuhdeapua käyttävät 30–49-vuotiaat ja kaikista eniten kipuillaan vuorovaikutuksen ja erokysymysten kanssa.

Netin avulla palvelua tuhansille

Sana kiirii ja usein pariterapia löydetään tuttavan kautta. Usein vastaanotolle tullaan yhdessä, mutta myös puolisoista toinen voi aloittaa pohdinnat itsekseen. Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja ja pariterapeutti Heli Vaaranen sanoo, että myös Väestöliiton nettikurssit (siirryt toiseen palveluun) ovat hyvin suosittuja.

– Palvelua on ylipäätään liian vähän. Yritämme Väestöliitossa koko ajan kehittää nettipalveluita, joita voi kuukaudessa katsoa 6000 paria sen sijaan, että yksi pari kerrallaan kävisi vastaanotolla, Vaaranen sanoo.

Monesti se, joka on pistänyt hanttiin pariterapiaan tulemisesta, onkin sitten tykännyt käydä täällä.

Pirjo-Minna Lääkkö

Vaaranen on sitä mieltä, että median lukuisat parisuhdeohjelmat poistavat pariterapialta pelottavaa leimaa.

– Uskon, että medialla on valtava positiivinen vaikutus. Pariterapiahan on kuuntelemista, auttamista ja sieltä saa puolueetonta tukea. Usein pari ei tiedä, mikä heidän ongelmansa on ja mistä puhumattomuus tai etääntyminen johtuu, Vaaranen sanoo.

Hankala puoliso voi löytyä myös itsestä

Suhteessa voi mennä vuosikausia, ennen kuin ongelmiin tartutaan. Perhe- ja parisuhdeterapeuttina Kemin seurakunnassa 16 vuotta työskennellyt Pirjo-Minna Lääkkö sanoo, että kahdeksan paria kymmenestä tulee terapiaan sillä asenteella, että puolisolle tulisi tehdä jotakin, koska hän on niin hankala. Terapiassa kuitenkin joutuu katsomaan peiliin ja molemmat tekemään töitä.

– Joskus on ovet paukkunut ja lamput helissyt, kun on jouduttu kohtaamaan todellisuus. Peiliin katsominen on kasvunpaikka, mutta se on hienoa, kun monesti se, joka on pistänyt hanttiin pariterapiaan tulemisesta, onkin sitten tykännyt käydä täällä, Lääkkö toteaa.

Lääkkö sanoo, että vuorovaikutusongelmat voivat lähteä purkautumaan jo yhdellä tapaamiskerralla.

– Olen kuullut sanottavan, että kerrankin sain sanottua mitä olen ajatellut, että 20 vuotta siihen meni. Tai sen, että kerrankin vaimo on hiljaa ja mies saa kertoa, miltä hänestä on tuntunut, Lääkkö kuvailee.

Perhemalleja on nykyään lukuisia

Perinteisen perhemallin rinnalle on vuosien aikana tullut lukuisia muotoja. Lääkkö on työskennellyt sateenkaariperheiden kanssa jo 15 vuotta. Nuorissa perheissä näkyy trendinomaisena sukupuolineutraalikasvatus.

– Sitten on myös polyamorisia perheitä, joissa on vaikka kaksi miestä ja yksi nainen, Lääkkö kertoo.

Myös taloudellinen ahdinko voi horjuttaa parisuhdetta. Parisuhteissa näkyy kaksi ääripäätä: työttömyys ja toisaalta kun ollaan töissä, pyöritetään arkea niin hektisesti, ettei parisuhteelle jää aikaa.

– Jos on lomautuksia tai irtisanomia niin minulle ajautuu parin vuoden päästä niitä pariskuntia, joista toinen on lomautettu tai saanut lopputilin, Lääkkö sanoo.