Seurakunnalta poikkeuksellinen vetoomus – samaa sukupuolta olevat voitava vihkiä kirkossa

Onko yhteiskunta avioliittoasiassa kristillisempi kuin kirkko, kysyy julkisuudesta tuttu, helsinkiläisen Paavalin seurakunnan kirkkoherra.

Kotimaa
Kaksi miestä käsikädessä.
AOP

Paavalin seurakunta Helsingissä vetoaa julkisella vetoomuksella piispoihin ja kirkolliskokoukseen samaa sukupuolta olevien vihkimisessä.

Seurakuntaneuvoston mielestä kirkolliskokouksen pitää antaa seurakunnille selkeät toimintaohjeet avioliittoon vihkimisestä uuden avioliittolain tultua voimaan maaliskuussa 2017.

Samaan hengenvetoon seurakuntaneuvosto ilmoittaa, että Paavalinkirkon tilat ovat ihan kaikkien avioituvien parien käytössä.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala pitää asiasta käytävää vääntöä hyvänä.

– Mielestäni on hienoa, että yhteiskunta haastaa tässä kirkon. Ja voi kysyä, onko yhteiskunta tässä tapauksessa kristillisempi kuin kirkko.

Paavalinseurakunnan kirkkoherra Kari Kanala
Kirkkoherra Kari Kanala.Paula Koskinen / Yle

Esimerkiksi Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tunnettu kirkkoherra kertoo olevansa ylpeä seurakuntaneuvostostaan.

– Meidän viesti on se, että Paavalin seurakunta haluaa olla elämässä mukana kaikissa tilanteissa.

Kanalan mukaan vetoomuksen taustalla on ajatus, että kirkkoon kaivataan samaa sukupuolta olevien vihkimisasiassa liikettä. Uusi avioliittolaki tulee voimaan, ja vihkimisille kaivataan selkeitä ohjeita.

– Nyt on kyseessä avioliitto, joka on jotain aivan muuta kuin rekisteröity parisuhde, Kanala sanoo.

"Joskus inhimillinen voi olla vierasta"

Kirkolla on uskonnollisena yhteisönä oikeus päättää omista toimintatavoistaan. Avioliittoon vihkiessään kirkko hoitaa myös viranomaistehtävää. Yksi syy sille, että vihkimisasia ei etene, löytyy kirkolliskokouksen säännöistä. Niiden mukaan päätökset pitää tehdä kolmen neljäsosan määräenemmistöllä.

Kanalan mielestä kirkon jarruttelulle on myös toinen syy.

– Luulen, että joskus inhimillinen voi olla vierasta. Kyse on kuitenkin oikeiden ihmisten todellisesta elämästä. Minä ainakin lähden siitä, että parhaat asiat elämässä on lahjaa ja armoa. Armossa ei ole mutta-sanaa.

Paavalin kirkko
Paavalinkirkko sijaitsee Vallilan kaupunginosassa.Ronnie Holmberg / Yle

Tuoreessa vetoomuksessaan Paavalin seurakunta tarjoaa käytännössä tilojaan kaikkien vihkiparien käyttöön. Samaa sukupuolta olevilta pareilta onkin tullut sosiaalisessa mediassa viestejä. Kirkko ottaa varauksia vastaan, ja tilanne katsotaan tarkemmin syksymmällä.

Piispat: Avioliitto miehen ja naisen välinen

Viimeisessä ohjeistuksessaan avioliittoon vihkimisestä piispat nostavat esiin Raamatun ohjeistuksen, jonka mukaan avioliitto kuuluu vain miehelle ja naiselle. Kanalan mukaan Raamatusta ei löydykään suoraa, samaa sukupuolta olevia vihkimään kehottavaa ohjetta.

– Suorana ei löydy. Mutta yleinen eettinen toimintaohje löytyy, joka on punaisena lankana. Ja se on kultainen sääntö, rakkauden kaksoiskäsky Jeesuksella. Eli mitä tahdotte itsellenne tehtävän, tehkää se muille.

Kanalan mukaan rakkauden kaksoiskäskyssä asetutaan toisen sijaan, toisen elämäntilanteeseen.

– Ja kyllä minä katson laajasti ottaen myös Paavalin ohjetta ”Voita sinä paha hyvällä”. Eli kyllä meidän pitäisi aina pystyä olemaan ihmisen puolella.

Kanala toivoo, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko siirtyisi Norjan kirkon malliin. Siinä samaa sukupuolta oleva pari voidaan vihkiä. Norjassa pappi voi myös halutessaan kieltäytyä vihkimästä homopareja.

– Harvoinpa niitä toiveita tulee sellaiselle papille, joka ei halua niitä tehdä, uskoo Kanala.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus