Onko sinuakin peloteltu lusikkatestillä? – Selvitimme totuuden useita sukupolvia riivanneesta myytistä

Moni mies on kuullut kouluaikana terveydenhoitajalle mennessään kauhutarinoita mystisestä lusikkatestistä. Tarinoiden mukaan lusikkatestissä kouluterveydenhoitaja laittaa lusikan oppilaan kivesten alle.

Kotimaa
Lusikka
Yle

Huhujen mukaan lusikkatestin tarkoitus on selvittää kivesten toimivuutta. Joissain tarinoissa seurauksena piti olla kivesten vetäytyminen, toisissa erektio.

Lusikan lämpötilasta on myös eri versioita: yhden kertomana lusikka on huoneenlämpöinen, kun taas toisen kertomana lusikka on juuri otettu pakastimesta. Useimpia miehiä on peloteltu lusikkatestillä ala- tai yläkoulussa, mutta onpa joku saattanut kuulla lusikkatestistä myös varusmiesaikana.

Tehdäänkö lusikkatestiä oikeasti jossain? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola katkoo huhulta siivet.

– Tämä on pelkkää urbaania legendaa. Olen toki kuullut tästä itsekin puhuttavan, sanoo Hietanen-Peltola.

Totuus legendan takana

Laajat terveystarkastukset ovat 1., 5. ja 8. luokan oppilailla, ja ne toteutetaan oppilaan, terveydenhoitajan ja lääkärin yhteistyönä. Näissä tarkastuksissa tutkitaan myös poikien kivekset puhtaasti lääketitiellisistä syistä.

Ylilääkäri Marke Hietanen-Peltolan mukaan tutkimuksissa selvitetään, onko pojilla kaksi kivestä ja sijaitsevatko ne oikeassa paikassa. Todellisuudessa toimenpide on hyvin nopea ja kivuton, eikä siihen liity lusikka millään tavalla.

– Tutkimusta ei tehdä, jos oppilas ei itse sitä halua, painottaa Hietanen-Peltola.

Ei naurun asia

Hietanen-Peltolan mukaan kivesten tutkiminen on hyvin intiimi asia pojille. Hietanen-Peltola ymmärtää, että tutkimus voi etukäteen jännittää hyvin paljon, ja näin synnyttää erilaisia värittyneitä tarinoita poikien keskuudessa.

– Tutkimuksista pyritään aina kertomaan etukäteen oppilaille, ettei tällaisia huhuja pääsisi syntymään, sanoo Hietanen-Peltola.