Hallitus jatkaa siivoamista ja leipomista – Ekonomistit pelasivat pitkävetoa hallituksen työpolitiikalla

Ekonomistit veikkaavat hallituksen jatkavan nöyränä neuvotteluja työmarkkinoiden muutoksista.

politiikka
TE-toimisto Joensuussa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Hallitus jatkaa neuvotteluja työmarkkinoiden muutoksista myös tänään. Hallituksen ja työntekijäpuolen välejä hiertää pahasti mahdolliset uudet muutokset työttömyysturvaan. Hallitus on kertonut, että sen hakemat muutokset eivät leikkaa työttömyysturvaa.

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan hallitus on pakkoraossa, kun toisaalta on tiedossa, että nykytoimet eivät riitä ja ansioturvauudistukset eivät ole edenneet.

Kangasharju ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ekonomisti Ralf Sund veikkaavat, että rahaa ei ole paljon luvassa, jos pitkävetovedon tavoin veikkaa hallituksen jatkavan vaikeita neuvotteluja.

– Neuvotteluita jollakin tavalla jatketaan. Keräännytään vielä, siivotaan vähän ja otetaan mukaan muita ajankohtaisia työmarkkina-asioita. Leivotaan vähän isompaa kakkua toisesta näkökulmasta ja katsotaan voidaanko edetä, ekonomisti Sund kuvailee neuvottelussa etenemistä omalla pitkällä kokemuksella.

Hallitus hukkumassa Bermudan kolmioon

Siivoamiselle Sund viittaa Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa mahdollisesti siihen, että työmarkkinatuen muutoksista ollaan neuvottelijoiden kesken hyvin erimielisiä ja niitä pitää vielä hioa.

Hallituksen ainoa ongelma on vaan se, että nyt joudutaan vaan hivuttamaan yhä pienempiä desimaaleja

Aki Kangasharju

Tutkimusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan hallituksen tavoittelemat työmarkkinaesitykset ja samalla työllisyystavoitteet ovat hukkumassa Bermudan kolmioon. Pessimismiään hän perustelee myös sillä, että ensi vuoden talousnäkymät ovat mahdollisesti tätä vuotta vielä heikommat ja työvoimakustannukset eivät ole laskeneet.

Kyllä siinä kannattaa jo vähän hivuttaakin, jos lopputuloksena saadaan laajasti hyväksytty ratkaisu

Ralf Sund

Kangasharjun mukaan hallituksen kannattaisi suunnata energiansa talouden muiden rakenteiden, kuten normien purun kautta kilpailun vapauttamiseen ja kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tavoin uusien innovaatioiden kehittämiseen.

– Hallituksen ainoa ongelma on vaan se, että nyt joudutaan vaan hivuttamaan yhä pienempiä desimaaleja. Ei pystytä hivuttamaan isoja uudistuksia, joilla olisi oikeasti merkitystä, Kangasharju kuvaa tilannetta.

Hivutustaktiikalla haetaan päätöksiä

Ekonomisti Ralf Sundin mukaan kyse on hallituksen realismista toteuttaa haluamiaan uudistuksia. Sund pitää jo varmana, että hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite ei toteudu. Tämä valkeni hallitukselle kesällä ja nyt hallitus hakee lisätoimia. Hallitus on jo lykännyt uusien toimien aikataulua. Sund näkee, että hallituksella on kohtalaiset mahdollisuudet saada uutta aikaan.

Sundin haluaa muistuttaa, että myös kansainväliset luottoluokittajat arvostavat suomalaista tapaa tehdä yhdessä työmarkkinauudistuksia.

– Kyllä siinä kannattaa jo vähän hivuttaakin, jos lopputuloksena saadaan laajasti hyväksytty ratkaisu.

Kangasharjun mukaan näkyvissä on puutetta nimenomaan päätöksentekokyvyssä.

– Konsensus on tuottanut Euroopan isoimpiin kuuluvan eläkeuudistuksen ja aivan käsittämättömän sisäisen kilpailukykysopimuksen, johon ei ole pystytty yhdessä missään muualla kyetty, Sund kuittaa haastattelussa Kangasharjulle.