Pienelle vauvalle suojaa äitiä rokottamalla? Raskaana olevan rokottamista kaihdetaan Suomessa turhaan

Odottavien äitien rokotukset ovat arkipäivää monessa maassa. Tampereen rokotetutkimuskeskuksessa on vireillä kaksi tutkimusta, joissa rokotetaan raskaana olevia.

terveys
Kausi-influenssarokotetta pistetään käsivarteen
Influenssarokotteen ottamista suositellaan odottaville äideillekin.Nina Keski-Korpela / Yle

Suomessa on ajateltu vuosikymmeniä, että raskauden aikana rokottaminen on riski ja tästä syystä sitä pitää välttää. Viime vuosina asiassa on kuitenkin tapahtunut hienoinen ajattelutavan muutos. Tähän vaadittiin kuitenkin sikainfluenssa, jonka todettiin olevan erityinen riski raskaana oleville.

RS-virus on iso ongelma erityisesti ensimmäisten elinkuukausien aikana. On ajateltu, että pienimpien vauvojen suojaus tapahtuisi parhaiten äitejä rokottamalla.

Timo Vesikari

– Silloin odottavat äidit rokotettiin ja huomattiin, että rokote todellakin suojasi ja esti kuolemia, kertoo professori Timo Vesikari Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksesta.

– Tätä on sitten laajennettu tavalliseen kausi-influenssaan ja huomattu sama asia. Että raskauden aikainen rokottaminen vähentää sekä äidin vakavaa sairastumista, että suojaa lasta useamman kuukauden syntymän jälkeen.

USA:ssa ja Kanadassa suositellaan yksiselitteisesti influenssarokotteen antamista raskaana oleville. Suomessakin asenne alkaa Vesikarin mielestä olla positiivinen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee influenssarokotuksen antamista odottaville äideille, mutta kansallisessa rokotusohjelmassa se ei vielä ole.

Äidin vasta-aineet estävät hinkuyskän

Tampereen rokotetutkimuskeskuksessa on vireillä tutkimuksia, joissa on tarkoitus rokottaa raskaana olevia naisia. Pitemmällä olevassa tutkimuksessa odottaville äideille annetaan raskauden loppuvaiheessa hinkuyskärokotus – käytännössä jo käytössä oleva aikuisiän kolmoisrokotus, joka suojaa myös jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä.

– Kun vauvaa ei voi rokottaa hinkuyskää vastaan ennen kolmen kuukauden ikää, syntyvä lapsi saa suojan tautia vastaan äidin vasta-aineilla, Vesikari selittää.

Rokotus on jo arkipäivää kehitysmaissa ja sitä on annettu vuosikymmeniä menestyksellisesti estämään vastasyntyneiden jäykkäkouristuksia.

Timo Vesikari

– Ajatus ei ole uusi. Englannissa annettiin hinkuyskäepidemian jälkeen rokotussuositus ja todettiin, että se oli erittäin menestyksellinen. Nyt raskausajan hinkuyskärokotetta halutaan tutkia lisää myös Suomessa.

Tutkimus on pitkällä ja vain ajattelutavan muutosta tarvitaan.

Vesikari uskoo, että asennemuutos on mahdollinen, jos äitiysneuvoloiden henkilökunta saadaan myönteiselle kannalle.

– Jos tutkijat kertovat äideille, se menee jossakin määrin läpi. Mutta jos terveydenhoitajat omaksuisivat tämän, saadaan laajempi joukko raskaana olevia myötämielisiksi asialle, hän sanoo.

– Kolmoisrokotuksessa mukana oleva jäykkäkouristusrokotus on jo arkipäivää kehitysmaissa ja sitä on annettu vuosikymmeniä menestyksellisesti estämään vastasyntyneiden jäykkäkouristuksia. Keskustelussa siitä, saako raskauden aikana rokottaa, tämä on meillä mennyt ohi.

RSV-rokote lastenlääkäreiden toivelistalla

Jos hinkuyskärokotteeseen liittyvä tutkimus vaatii asennemuutosta, rokote RS-virusta vastaan on vasta kehitteillä. Vesikarin mukaan RSV-rokote on ollut jo vuosikymmeniä ensimmäisenä lastenlääkärien toivomuslistalla. Nyt rokotteen kehittämisessä on päästy aimo harppaus eteenpäin.

Timo Vesikari rokotetutkija Tampere
Timo Vesikari johtaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskusta.Jussi Mansikka / Yle

– RS-virus on iso ongelma erityisesti ensimmäisten elinkuukausien aikana, hän kertoo.

– Nyt on ajateltu, että pienimpien vauvojen suojaus tapahtuisi parhaiten äitejä rokottamalla. Tällainen kokeilu on alkamassa lähikuukausina. Se on varmasti suuri askel eteenpäin.

Tutkijat ajattelevat, että odottavia äitejä rokottamalla voitaisiin välttää aivan pienten vauvojen aktiivinen rokottaminen, jota vähän pelätään. Tosin matkassa on vielä monta muttaa.

– Tässä vaiheessa ei tiedetä, suojaavatko äidistä siirtyvät vasta-aineet vauvaa ja pitääkö lapsi rokottaa vielä myöhemmin, Vesikari kertoo.

– Seurantatutkimusta tarvitaan, mutta uutta ja lupaavaa on tulossa.